LCC column van Dolores: “Eerst Eten”

Foto: Daria-Yakovleva by Pixabay

In het kader van het 30-jarig jubileum van Kookclub LCC schrijft Dolores maandelijks een vrolijke inspirerende column over eten en koken.

Eerst eten!

Wij zijn dol op salades, de lauwwarme salades zijn het hele jaar lekker om te maken, maar in de zomer logisch vaker de koude varianten. Je kunt er eindeloos mee variëren, in sla of andere rauwe groenten die je gebruikt zoals baby-spinazie, witlof, andijvie, rucola etc. Ook een tabouleh salade met o.a. heel veel verschillende verse kruiden is een basis salade waarop je ieder KLM- (Koelkast Leeg Maken) menu kunt toepassen. Het recept van deze tabouleh-salade is op basis van bulgur, zelf maak ik die liever met parelcouscous. Deze salades zijn erg makkelijk te maken en kan je in de koelkast prima een paar dagen bewaren.

Bij salades hoort natuurlijk een dressing. Verhouding is in de basis steeds een kwart zuur en driekwart olie. Ik maak de dressing altijd in een glazen potje met deksel, handig om te shaken en je kunt de dressing goed en afgesloten bewaren. Ik klop de dressing met een mini melk-opschuimer, daar wordt hij heel erg mooi en smooth van. En wil je een licht aroma van knoflook, wrijf dan je schaal eerst in met de helften van een doorgesneden teentje knoflook. Voor de dressing: eerst een beetje zout/peper onderin en pas daarna je zuur erbij. Er zijn zoveel soorten (wijn-) azijn, een Modena-balsamico of azijn op basis van kruiden, appel, frambozen vijgen of tomaat en nog veel meer. Het is lekker om er een te kiezen die past bij wat je op je salade doet. Leuk als je straks op vakantie bent, om nieuwe variaties te vinden.

Mijn trouwe lezers weten het al, ik ben fan van limoen en citroen. In de dressing gebruik ik voor het olie gedeelte altijd één deel citroenolijfolie en twee delen gewone olijfolie. Daar is niks moeilijk aan, maar je hebt wel iets extra’s toegevoegd waarvan het heerlijk wordt. En wat doe je in/bij de salade? Je zoekt smaakvrienden zoals ei en tomaat, witlof met peer en blauwe kaas, appel met geitenkaas en walnoten, kip en perzik. Of je kiest gewoon wat je zelf lekker vindt. Het beste werkt het dat er ook iets knapperigs in zit (nootjes of zelfgebakken croutons, rauwe wortel) iets smeuïgs zoals je dressing of avocado, een zoutig element zoals ansjovis of kappertjes, een frisje bijvoorbeeld appel, frambozen en natuurlijk een uitje, lente-ui of rode ui in dunne halve maantjes, gesnipperd sjalotje.

En dan je sterspeler: tonijn (vers of uit een blikje) gegrilde kip, garnalen, feta, geiten-/kaas (let erop dat de kaas op kamertemperatuur is), zalm of heerlijke gegrilde sardientjes (blikje) etc. Met een salade op je bord krijg je het zomerse gevoel, zelfs nu 😊. Ga daarom deze zomer lekker op salade-safari en ontdek de “big five” (en blijf experimenteren): Caesar Salade, Salade Caprese, Salade Niçoise, Waldorf Salade en de Thaise Noedelsalade.

Geniet van deze culinaire safari!

Met culinaire groet,
Dolores

Tip: Botersla met kipfilet en croutons

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen