Sandra Traa-Jansen deelt haar verhaal ‘Leef met ALS’

Foto: Screenshot Youtube

In een wereld waarin de uitdagingen van ziekte vaak verborgen zijn achter de fysieke symptomen, deelt de Oosterhoutse ALS-patiënt Sandra Traa-Jansen haar diepgaande inzichten over de mentale strijd die gepaard gaat met ernstige ziekte.

Sandra Traa-Jansen

“Hoe is het om ernstig ziek te zijn? Het antwoord op deze vraag is niet te geven,” begint Sandra. “Mensen zien de lichamelijke beperkingen en ja, die zijn moeilijk en vervelend, maar zoveel makkelijker dan de mentale strijd.” Sandra deelt openhartig haar ervaringen na de diagnose ALS, die ze beschrijft als een ‘doodvonnis’. Sandra is er echter van overtuigd dat genezen mogelijk is. “Ik ben niet bang voor de dood,” zegt ze, “maar waar ik wel bang voor ben, is om mijn kinderen achter te laten.” De angst om haar belofte als moeder niet te kunnen nakomen, om haar kinderen niet met liefde en wijsheid de wereld in te kunnen sturen, is overweldigend voor Sandra. “De angst is zo zwart, zo overheersend en zo beangstigend dat ik het niet kan verwoorden,” deelt ze eerlijk.

Inspiratie uit The Matrix

Dit heeft Sandra doen besluiten te gaan vechten. Na haar diagnose werd Sandra geïnspireerd door een zin uit de film The Matrix: “your mind makes it real.” Ze begon elke dag te fantaseren, haar angsten te overwinnen door zich voor te stellen wat de toekomst zou kunnen brengen. “Om te kunnen dromen en fantaseren moet ik de angst wegdrukken, en dat gevecht is het echte gevecht dat wat de buitenwereld niet ziet en voor anderen moeilijk te begrijpen is,” legt ze uit. Nu, 1,5 jaar later, heeft Sandra een verandering doorgemaakt. “De angst is minder en mijn fantasieën in mijn hoofd zijn toekomstplannen geworden,” zegt ze trots. “Het resultaat is dat ik al een jaar niet achteruit ben gegaan en zelfs wat kracht terug begin te krijgen.”

Wat is ALS?

Amyotrofische laterale sclerose (ALS) is een zeldzame neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door het afsterven van motorische zenuwcellen in het ruggenmerg, de hersenstam en de motorische schors van de hersenen. Dit leidt tot progressief krachtsverlies en verlamming, wat uiteindelijk kan resulteren in de dood van de patiënt door verlamming van de ademhalingsspieren. De ziekte wordt soms de ziekte van Charcot genoemd, naar de eerste beschrijver, en in de Verenigde Staten staat het bekend als Lou Gehrig’s disease, naar een beroemde honkballer die aan de aandoening leed. In het onderstaande filmpje kun je het interview terugzien dat Sandra in 2023 gaf aan Radio 3FM tbv het Glazen Huis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen