Brullen in De Bussel is een feestje voor iedereen

Foto: Martine Huijbregts

Op donderdag 20 juni kun je naar de voorstelling Brullen in De Bussel, het jaarlijkse feestje voor mensen met en zonder beperking.

Brullen in De Bussel

De meeste deelnemers van Brullen in De Bussel kijken er al maanden naar uit: lekker frietjes eten in het theater. Het is het vaste voorafje van het jaarlijkse feestje voor mensen met en zonder beperking. Kartrekkers Cora de Wit (h19) en Michael den Rooijen (theater De Bussel) zijn van begin af aan betrokken bij ‘Brullen’. Martine Huijbregts ging bij ze langs om te vragen naar dit bijzonder initiatief.

Met en zonder beperking

Dansen, zingen en beeldende kunst maken: mensen met een beperking kunnen hiervoor al jaren terecht bij h19. En daar hoort in het geval van de muzikanten (Applaus) en dansers (Zeppuh) natuurlijk ook een optreden bij. “We organiseerden al een jaar of zes, zeven de zogeheten Prokkel in de Vredeskerk, waarbij mensen met en zonder beperking elkaar ontmoetten”, vertelt Cora. “Toen werd het tijd voor iets nieuws.” Bij het 55-jarig bestaan van h19, dat werd gevierd in theater De Bussel, kwam de nieuwe insteek waar Cora naar zocht. Directeur Charlotte Louwers besloot als cadeau de grote zaal aan te bieden voor Brullen in De Bussel. “Het is een teken van verbondenheid tussen onze organisaties”, zegt Michael.

Samenwerking Gildefeesten

Bij alweer de zesde editie, die plaatsvindt op donderdag 20 juni, is voor het eerst de stichting Oosterhoutse Gildefeesten betrokken. Michael: “Deze stichting is verantwoordelijk voor de organisatie van het Kaaiendonks CarnavalSpektakel, een soort cadeautje voor eenzame Oosterhouters.” Deze doelgroep kan in het theater naar het spektakel komen kijken, maar de voorstelling wordt ook rechtstreeks uitgezonden in de verschillende verzorgingstehuizen. “De stichting was op zoek naar nog meer contactmomenten met hun doelgroep. En wij zijn altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden om Brullen nog succesvoller te maken.” De samenwerking met de stichting Oosterhoutse Gildefeesten loont: de grote zaal begint al aardig vol te raken, en het aanbod om de voorstelling live uit te zenden ligt bij verschillende instellingen op tafel.

“What you see is what you get”

De doelstelling, legt Cora uit, is ‘kennisnemen van elkaars wereld’. En dat lukt tijdens Brullen uitstekend. “Er zijn heel veel mensen betrokken bij de voorstelling: docenten van h19, medewerkers van De Bussel, vrijwilligers, maar ook familieleden van de doelgroep, die bijvoorbeeld meezingen in het koor of in het orkest spelen.” Michael: “Voor hen, maar zeker ook voor ons, is Brullen net zo goed een feestje als voor mensen met een beperking. Hun emotie is echt puur: what you see is what you get. Dat maakt het een heel bijzondere ervaring om aan mee te werken.”

Het feest blijft groeien

De poster voor Brullen in De Bussel is dit jaar voor het eerst gemaakt door mensen met een beperking van de groep beeldende kunst van h19. Cora: “Die staan, zoals alle kunstenaars, liever niet op het podium. Maar er komen er wel een stel kijken.” En zo blijft het feestje groeien, zegt Cora. “We moeten dit jaar voor bijna honderd man frietjes regelen.” Brullen in De Bussel vindt donderdag 20 juni plaats om 19.30 uur in theater De Bussel. Kaartjes kosten 5 euro en zijn te krijgen via de onderstaande link.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen