Lintjesregen in Oosterhout

Foto: Koninklijke onderscheiding

Maar liefst twintig Oosterhouters hebben vanmorgen een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Burgemeester Huisman en loco-burgemeester Peters reikten onderscheidingen uit aan de volgende personen:

De heer A.P. Haarbosch te Oosteind, 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 
Toon Haarbosch (78) maakt zich al bijna veertig jaar op allerlei manieren verdienstelijk voor het verenigingsleven in de gemeenschap van Oosteind. Elke vereniging, buurt- en dorpsgenoot kan al vele jaren en nog altijd een beroep op hem doen. Hij was 25 jaar voorzitter van Buurtvereniging ’t Hoekske, 15 jaar voorzitter van OVV’67 veteranen en 5 jaar bestuurslid van de KBO Oosteind. Hij was in de jaren negentig actief betrokken bij de restauratie van de kerk in Oosteind en is sinds 5 jaar betrokken bij het onderhoud van het kerkhof. Bijzonder is ook zijn nimmer aflatende inzet sinds 1995 voor zijn dorpsgenoten, die hij met allerlei hand- en spandiensten ondersteunt.
De heer J.J.A.M. Bogers te Den Hout, 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 
Sjef Bogers (65) is een echte vrijwilliger: hij staat altijd klaar om te helpen. Zo kunnen alle grote, jaarlijks terugkerende evenementen in Den Hout al vele jaren op zijn inzet rekenen. Hij is sinds 1992 actief als vrijwilliger/bestuurslid bij de Steprace Rotterdam-Den Hout. Hij zorgt voor de bewegwijzering en de bezetting van de controleposten,  controleert de weg tijdens de steprace en zorgt voor de bezemwagen. Sinds 2001 coördineert hij de opbouw en het opruimen van de Houtse Jaarmarkt. Ook Paaspop mag sinds 2005 op zijn medewerking rekenen. Hij haalt oud papier en oud ijzer op voor het instrumentenfonds van Fanfare Amicitia. Van grote waarde is ook zijn inzet voor de bewoners van de bejaardenwoningen aan de Hoge Akker in Den Hout, die hij op allerlei manieren een handje helpt.
Mevrouw W.J.E. van der Zanden-Berkelmans te Oosterhout, 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Al dertig jaar zet Thea van der Zanden-Berkelmans (67) zich intensief in voor de samenleving. Met name in de Sint-Antoniusparochie was zij van 1984 tot 2009 op tal van manieren zeer actief: begeleider en organisator van kerkdiensten en vieringen voor kinderen, hoofdredacteur van parochieblad en nieuwsbrief en leidster van verschillende projectgroepen. Nadat de parochies in Oosterhout zijn gefuseerd is zij ook actief in de Catharinaparochie. Sinds 2000 verzorgt zij de verspreiding van Gerarduskalenders in Oosterhout. Zij was enige jaren hoofd documentatiecentrum op basisschool De Biëncorf (1984-1990) en vrijwillig medewerker van de schoolbibliotheek van het Mgr. Frenckencollege (1990-1991). Sinds 2007 is zij bestuurlijk actief binnen de afdeling GroenLinks Oosterhout. Zij is mantelzorger voor haar gehandicapte zus en heeft enkele jaren opgetreden als mantelzorger voor haar schoonouders. En tot slot was zij enige jaren actief als collectant voor de Maag Lever Darmstichting.
De heer M. Haringman te Oosterhout, 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 
Marius Haringman (73) is sinds 1987 vrijwilliger bij Atletiek- en Trimvereniging Scorpio. Hij is lid van de klusploeg. Gedurende ruim tien jaar was hij actief als jurylid bij atletiekwedstrijden en hielp hij bij de organisatie van die wedstrijden. Sinds 2001 houdt hij zich bezig met de inschrijvingen voor de jaarlijkse Biesboschwandeling. Hij zorgt voor de indeling in groepen van de ongeveer 1500 deelnemers. Daarnaast zette hij zich in als kalligraaf voor Scorpio, maar ook voor de gemeente Oosterhout. In de periode 1995-2011 maakte hij de oorkondes die behoren bij de verschillende sportprijzen. 
De heer J.H.C. de Swart te Oosterhout,
Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 
Jan de Swart (78) zet zich al sinds de jaren zestig van vorige eeuw in voor de Oosterhoutse gemeenschap. Met name sport en carnaval hebben daarbij zijn bijzondere aandacht. Zo was hij ruim dertig jaar penningmeester van de Ronde van de Molen. Sinds 2006 is hij penningmeester van Oosterhout in Beweging. En hij was een aantal jaren penningmeester van een tweetal biljartverenigingen. Op carnavalsgebied voerde hij ruim 20 jaar het penningmeesterschap van de Vrienden van Mienus en is hij ook alweer bijna 20 jaar penningmeester van het Genootschap der Volledigen. Hij was secretaris van zang- en cabaretgroep “Popkanaries”. Hij heeft voorts bestuursfuncties vervuld bij een tweetal buurthuizen. En hij was gedurende 23 jaar mantelzorger voor zijn vader, zijn schoonouders en een oom en tante.
De heer A.P.W. Broekhoven te Oosterhout,
Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 
Ad Broekhoven (57) is al ruim vijftig jaar zeer actief bij de Scouting. De eerste tien jaar als welp en later verkenner. Maar sinds 1974 is hij ook als leider, kaderlid en bestuurslid actief bij Scouting Erasmusgroep Oosterhout. Van 1991 tot 2000 was hij bestuurslid van Scouting District Oosterhout en lid van het Activiteitenteam Verkenners. Sinds 2000 is hij bestuurslid (sinds 2007 penningmeester) van Scouting Regio De Baronie, waarbij 32 scoutinggroepen zijn aangesloten. Broekhoven is een man waarop nimmer tevergeefs een beroep gedaan wordt. 

De heer J.H. Kooijman en mevrouw B.J.L. Kooijman-van Nieuwenhuijzen te Oosterhout, beiden Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 
Het echtpaar Jan (53) en Anita (50) Kooijman startte samen in 2004 Goederenbank De Baronie. Sindsdien steken zij samen al hun vrije tijd in deze goederenbank; zo’n 30 tot 35 uur per week. In tien jaar tijd hebben zij het cliëntenbestand fors zien toenemen; van zo’n 30 bij de start tot zo’n 300 nu. In 2004 werd begonnen met de verstrekking vanuit de schuur achter hun woning. Met behulp van andere vrijwilligers werden daarnaast bij cliënten wekelijks pakketten bezorgd in een flink aantal plaatsen in de (wijde) omgeving van Oosterhout. Door de groei van het aantal cliënten zijn er inmiddels verdeelpunten van de stichting in de gemeenten Oosterhout, Geertruidenberg, Gilze en Rijen en Dongen gerealiseerd, waardoor het aantal thuisbezorgingen sterk kon worden beperkt. De verschillende verdeelpunten van Stichting Goederenbank de Baronie bieden de gelegenheid aan jongeren om hun (school)maatschappelijke stage te vervullen. De logistieke zorg voor de wekelijkse verstrekking berust geheel op de schouders van het echtpaar Kooijman. Dat is inclusief het inplannen van en leidinggeven aan een team van zo’n dertig vrijwilligers. 
Mevrouw E.W.M. Poppelaars-den Dekker te Oosterhout, 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Elly Poppelaars-den Dekker (65) is een vrouw die jong van hart is en altijd bij de kinderen, omwille van die houding, aansluiting vindt. “Jeugd heeft toekomst” is haar leus en voor die toekomst zet zij zich al jarenlang in. Al meer dan 25 jaar is zij zeer actief in de werkgroep, die de eerste communie in de Antoniusparochie en na het samengaan van de Oosterhoutse parochies Catharinaparochie voorbereidt. Zij onderhield in de Antoniusparochie de contacten met het Kinderkoor De Flierefluiters en begeleidde tien jaar lang de meisjes en jongens die de mis mee dienden. Nog steeds is zij actief als lid van de werkgroep ‘gezinsvieringen’. Antonius- en Catharinaparochie zijn niet de enigen die op haar inzet mogen rekenen. Zo is zij al sinds de start ervan lid van het Dameskoor St. Jan en al meer dan veertig jaar secretaris van dit koor. Sinds 1976 is zij leidster van een volksdansgroep. En zij was twaalf jaar bestuurslid van de KVO afdeling Oosterhout.
De heer P.W.J. van Gool en mevrouw C.P.M. van Gool-Brouwers te Oosterhout,
beiden Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 
Het echtpaar Piet (70) en Karin (65) van Gool is sinds 1979 zeer actief bij Twins Sporting Club. Zij zijn beiden actief als bar-/kantinemedewerker, een functie die binnen Twins een grote verantwoordelijkheid kent. Zo zijn zij verantwoordelijk voor de geldstromen achter de bar en voor de uitvoering van het beleid van de vereniging op het punt van een verantwoord alcoholgebruik. De barmedewerker is daarnaast het eerste aanspreekpunt voor officials en gasten van de vereniging en daarmee het visitekaartje van de club. Beiden 
waren of zijn ook actief als trainer en als werver van donateurs voor de Club van 100. Karin van Gool heeft jarenlang ook zorggedragen voor het schoonhouden van het clubhuis. En Piet van Gool is sinds 1990 wekelijks actief als ondersteuner in het scorehok tijdens de wedstrijden van het 1e honkbalteam. Sinds 2004 is hij verder lid van de terreincommissie. 
 
De heer A.E. Stokkermans te Oosterhout, 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 
Dré Stokkermans (85) zet zich al meer dan 45 jaar in voor de samenleving. Zo’n 25 jaar was hij actief voor de Scouting Mariagroep Oosterhout. Hij verrichtte bouw- en onderhoudswerkzaamheden op het clubterrein en was gedurende 15 jaar ook voorzitter. Verder is hij sinds het prille begin in 1992 als vrijwilliger verbonden aan het Brabants Museum Oud Oosterhout. Hij heeft ook daar onderhouds- en bouwwerkzaamheden verricht. De laatste jaren heeft hij vanwege zijn gezondheid andere taken op zich genomen. Hij zorgt voor koffie en thee voor de andere vrijwilligers en houdt de keuken schoon. 
De heer J.H.H. Moonen te Oosterhout,
Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Al sinds zijn komst naar Oosterhout in het begin van de jaren zeventig van vorige eeuw is Joep Moonen (70) op allerlei manieren intensief betrokken bij tal van initiatieven, evenementen en verenigingen. Zo is hij sinds 1970 begeleider/dirigent van verschillende koren, zoals het Bredaas Mannenkoor en het Willibrorduskoor in Teteringen. Sinds 1996 is hij daarnaast de vaste begeleider van het Westlands Mannenkoor. Sinds 1974 is hij actief betrokken bij de activiteiten van het Kaaiendonks Kepelleke d’Askruizen. Hij componeerde liederen en was betrokken bij tal van spraakmakende projecten. Bijzonder is in dat verband het componeren van het Oosterhouts Volkslied, dat door d’Askruizen is aangeboden aan de stad. Hij was enige tijd actief als componist en orkestleider bij de Nieuwjaarsrevue, presenteerde de sauwelavonden en is al vele jaren jurylid bij de Kaaikwèkavond. Hij was voorts lid van de jury voor de toekenning van de Cultuurprijs en is sinds 2003 bestuurslid van de Stichting Muziekschelp. Voor dagblad BN/De Stem recenseert hij met regelmaat concerten. 
Mevrouw C.T. van Halderen-Koomen te Oosterhout,
Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 
Tiny van Halderen-Koomen (76) is al ruim dertig jaar actief in de Oosterhoutse samenleving. Zij was zestien jaar vrijwilligster in de voormalige Nazareth Parochie, waar zij eucharistievieringen voorbereidde, bezoekwerk verrichtte en de bloemversieringen in de kerk verzorgde. Gedurende achttien jaar ontving zij als UVV-vrijwilligster bezoekers van het ziekenhuis. 25 Jaar lang was zij een van de drijvende krachten achter het Zieken Triduüm in Dongen. Zij was medeorganisator en trad daarnaast op als contactpersoon voor de deelnemers uit de gemeente Oosterhout. Tenslotte is zij ook alweer vijftien jaar gastvrouw tijdens tentoonstellingen van de Heemkundekring.
De heer W.P. van Gool te Dorst, 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Wim van Gool (73) zet zich al sinds 1968 in voor de Dorstse samenleving. Vanuit zijn beroep als tuinder heeft hij zich vijftien jaar actief ingezet voor de belangen van zijn collega’s via het bestuurslidmaatschap van de veiling in Breda en het voorzitterschap van de Tuindersvereniging Dorst. Hij was actief in de organisatie en viering van het jaarlijks carnaval in Dorst. Gedurende 27 jaar was decorandus actief als lid van de vrijwillige brandweer Oosterhout, groep Dorst. Tenslotte is hij ook alweer sinds 1994 (bestuurlijk) actief voor voetbalvereniging Neerlandia’31.Hij is verantwoordelijk voor de materiaalcommissie en fungeert als scheidsrechter, lid van de sponsorcommissie en aanspreekpunt voor de gemeente betreffende het onderhoud van de velden. In het weekeinde zorgt hij voor de ontvangst van de verenigingen, de kleedkamerindeling en de materiaaluitgifte.

De heer P.J.M. Hermans te Oosterhout,
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 
Piet Hermans (56) heeft een enorm belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het rolstoeltennis in ons land. Hij behoorde zowel nationaal als internationaal tot de top (1996 nr. 6 van de wereldranking). In 1990 begon hij met het trainen van rolstoeltennissers. Vervolgens breidde hij zijn activiteiten zowel nationaal als internationaal uit. Op eigen initiatief en/of in samenwerking met de KNLTB gaf hij demonstraties en clinics. Ook fungeerde hij als lid van de landelijke commissie 
rolstoeltennis van de bond en als begeleider van met name de jeugdploegen tijdens de diverse World Team Cups. Hij is ook begonnen met het geven van ondersteuning aan de individuele sporter. Inmiddels heeft hij menig rolstoeltennisser op weg geholpen. Onder zijn pupillen bevond zich bijvoorbeeld ook de latere Olympisch kampioen en langdurig nummer één van de wereld Esther Vergeer. Nadat Hermans vanwege een blessure niet meer actief aan rolstoeltennis kon doen, is hij nog enige jaren coach gebleven. Intussen was hij gestart met handbiken; een sport die hij op eenzelfde wijze aanpakt als het rolstoeltennis. Zijn kennis, kunde, maar bovenal zijn enthousiasme zorgden ervoor dat vele mindervaliden werden geïnspireerd en gemotiveerd om aan sport te gaan doen. Hij heeft sporters op het pad gezet naar grote internationale successen. En dat alles in zijn vrije tijd en geheel belangeloos. Daarnaast zet Hermans zijn kennis en ervaring in bij zijn (voormalige) werkgevers. Zo was hij technisch adviseur sportrolstoelen bij de EmCart Groep. En bij zijn huidige werkgever Welzorg Nederland stuurt hij een team sportadviseurs aan die hun sporen hebben verdiend in de gehandicaptensport. Hermans is tot slot sinds 2011 lid van de nominatiecommissie Sportprijzen van de gemeente Oosterhout.

De heer J.W.M. Schulten te Oosterhout, 
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 
Jan Schulten (81) is een aangenaam causeur en een enthousiast historicus, die de kennis opgedaan bij zijn vele onderzoeken graag deelt met geïnteresseerden. Hij doet dat al vele jaren door onder meer het verzorgen van lezingen, het begeleiden van excursies, het publiceren van boeken en artikelen en – sinds 1993 – het verzorgen van cursussen bij HOVO Brabant Seniorenacademie. Militaire historie – en dan met name de Eerste- en Tweede Wereldoorlog – heeft daarbij zijn grote interesse. Maar Schulten is ook een autoriteit op het gebied van de geschiedenis van zijn woonomgeving, Stad en Land van Breda. In verschillende functies was en is hij sinds 1980 van grote betekenis voor de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Stad en Land van Breda “De Oranjeboom”. Hij was acht jaar voorzitter en daarna eenzelfde periode vicevoorzitter. Hij geeft thans nog bijna wekelijks lezingen, schrijft artikelen voor het alom gerespecteerde jaarboek van De Oranjeboom en is “meelezer” voor de door anderen ingediende artikelen. Hij bewaakt in grote mate de wetenschappelijke kwaliteit van de artikelen voor plaatsing in het jaarboek. Ruim tien jaar was hij organisator van de halfjaarlijkse excursies voor leden van De Oranjeboom. Voorts heeft hij veelvuldig opgetreden als reisleider voor geïnteresseerden die de voormalige oorlogsgebieden willen bezoeken. Hij was gedurende vijf jaar messpresident van de Officiersmess van de KMA in Breda en is sinds 1980 voorzitter van de visvereniging van de KMA. In de jaren tachtig van vorige eeuw was hij enige tijd voorzitter van Atletiekvereniging Scorpio.

De heer J. van de Craats te Oosterhout,
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 
Wat Jan van de Craats (69) heeft gedaan voor de popularisering van wiskunde en de ontwikkeling van het rekenonderwijs in Nederland, is van onschatbare waarde. Naast zijn grote wetenschappelijke verdiensten op het terrein van de wiskunde heeft hij zich zeer ingespannen om het voor velen moeilijke vak van wiskunde en het rekenen onder de aandacht te brengen. Hij schreef artikelen over wiskunde voor het NRC Handelsblad, schreef talloze boeken, verzorgt lezingen en gastoptredens in de media. Hij was begin jaren ’90 presentator van het tv-programma “O zit dat zo”. Hij heeft zich bijzonder ingezet voor de verbetering van het rekenonderwijs, eerst in het voortgezet onderwijs en later in het basisonderwijs. Hij was in 2007 medeoprichter van de Stichting Goed Rekenonderwijs, die zich inzet voor de verbetering van het rekenonderwijs op de basisschool. Mede door zijn inzet is de nieuwe rekenmethode “reken zeker” ontstaan. Tevens was Van de Craats lid van diverse commissies om het reken- en wiskundeonderwijs te verbeteren. Zo was hij lid van de Nederlandse Onderwijs Commissie voor Wiskunde (1970-ca.2000), voorzitter van de Resonansgroep Wiskunde B om adviezen aan de minister te becommentariëren (2006-2007), lid van de commissie Meijerink voor doorlopende leerlijnen in het basis- en voortgezet onderwijs (2007-2008) en voorzitter van de Rekenwerkgroep voor het ontwerpen van de toetsen 3F en 3S in het voortgezet onderwijs (2012). Hij was lid van de examencommissie wiskunde MO, leider en stimulator van de Nederlandse en Internationale Wiskunde Olympiade,  bestuurslid van stichtingen die wiskundewedstrijden en –kampen organiseren, redacteur van wiskundetijdschrift Pythagoras, voorzitter van de commissie belast met het maken van eindexamenopgaven voor wiskunde/vwo en organisator van vakantiecursussen voor wiskundeleraren. 

De heer A.M.N. Struijk te Oosterhout, 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 
Noud Struijk (55) is sinds 1973 actief in de Oosterhoutse samenleving. Bij de Scouting Erasmus, waarvan hij sinds 1964 lid was, werd hij al op jonge leeftijd troepleider. Hij was jarenlang medeverantwoordelijk voor de wekelijkse opkomsten en de weekend- en zomerkampen. Samen met de andere teamleiders zat hij in het bestuur. Toen hij stopte met leidinggeven is hij nog een tijd verantwoordelijk geweest voor het onderhoud van de gebouwen van Scouting Erasmus. Vanaf 1997 is hij namens de Erasmusgroep als coördinator verantwoordelijk voor de toegangscontrole tijdens het jaarlijkse Parkfeest. Bijzonder is ook zijn inzet sinds 1973 voor de Radio Omroep voor Zorg en Ouderen (ROZO). Begonnen als technicus ging hij al snel over tot het maken en presenteren van radioprogramma’s. Hij maakte en maakt werk van het opleiden en begeleiden van nieuwe programmamakers. En sinds 2007 is hij voorzitter van de ROZO.
De heer A.C.G. Hessels te Oosterhout, 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 
Ad Hessels (67) werd in 1981 tussentijds lid van de PvdA-gemeenteraadsfractie. Tot aan de verkiezingen van 1990 was hij raadslid. In 2006 werd hij opnieuw gekozen. Nadat hij in 2010 in eerste instantie niet gekozen werd, trad hij na de benoeming van de wethouders alsnog toe tot de PvdA-fractie. De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 maakt dat hij nu wederom afscheid moet nemen als raadslid. In totaal heeft hij die functie bijna 17 jaar vervuld.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen