Duidelijkheid over bibliotheekvoorziening

Foto:

Een bibliotheek met een sterke ontmoetingsfunctie in het centrum en in de activiteitencentra in Dommelbergen en Oosterheide. Dat is in een notendop het voorstel van het college aan de raad. Op deze manier blijft de bibliotheekvoorziening in de wijken behouden voor vooral kinderen en minder mobiele inwoners. En de ontmoetingsfunctie van de activiteitencentra wordt hierdoor versterkt. De huidige bibliotheekfilialen sluiten wanneer de centrale vestiging en de wijkbibliotheken zijn ingericht. De raad besluit in januari 2015 over deze invulling van de bibliotheek-voorziening en over het beschikbaar stellen van nog € 800.000 die hiervoor nodig is.  

Centrale bibliotheek
De Bussel, Theek 5 en VVV worden gezamenlijk gehuisvest in de nieuwbouw aan het Basiliekplein. Een voorziening die past bij de huidige tijd en de schaal van Oosterhout. Naast de traditionele taak van de bibliotheek om lezen te stimuleren zal de ‘nieuwe’ bibliotheek zich veel meer gaan richten op het beiden van kennis en informatie. Ook wordt het een laagdrempelige voorziening voor ontmoeting en debat. Om als de huiskamer van Oosterhout te kunnen fungeren, moet de centrale bibliotheek ook de inrichting en uitstraling krijgen die hierbij passen. Het college stelt de raad voor hiervoor eenmalig € 700.000 beschikbaar te stellen.  
Bibliotheek in de wijk
Om de bibliotheekvoorziening in de wijk beschikbaar te houden voor voornamelijk kinderen en minder mobiele inwoners wordt deze ingericht in de activiteitencentra in Dommelbergen en Oosterheide. Hierdoor worden ook de activiteitencentra, die geëxploiteerd worden door Surplus Welzijn, versterkt in hun ontmoetingsfunctie in de wijk. In elk centrum zullen circa 2.500 titels fysiek aanwezig zijn. Ook het aanbod van de centrale bibliotheek en van alle andere bibliotheken van Theek 5 en Bibliotheek Etten-Leur kan via reservering in de activiteitencentra worden opgehaald (en teruggebracht). Er zal een leestafel met dagbladen en tijdschriften komen en computers met internet en printgelegenheid. De internetwerkplekken zullen ook worden gebruikt om inwoners digitaal wijzer te maken. Surplus Welzijn ziet ook meerwaarde in het onderbrengen van de bibliotheekfunctie binnen de activiteitencentra. Theek 5 zal in goede samenwerking met Surplus Welzijn de bibliotheek in de wijk vorm en inhoud geven. De bibliotheken in de activiteitencentra blijven minimaal hetzelfde aantal uren geopend als nu. 
Bibliotheek op school
De bibliotheek blijft beschikbaar op scholen in de kerkdorpen, in de vorm van het concept ‘de bibliotheek op school (dBOS)’. In de kerkdorpen financiert de gemeente dBOS als vervanging van de bibliobus. In Oosteind en Den Hout is dBOS grotendeels gerealiseerd. In Dorst is Theek 5 volop bezig dBOS te implementeren. 
Financiën
Zoals de raad in  januari 2012 heeft besloten leidt dit voorstel uiteindelijk tot een structurele bezuiniging van € 300.000 vanaf 2016. Om dit te kunnen realiseren, is een eenmalige financiële bijdrage nodig van € 800.000. Dit bedrag bestaat uit een subsidie van € 700.000 voor de inrichting van de nieuwe centrale vestiging van de bibliotheek. Hiervan wordt ook de inrichting voor de VVV bekostigd. Daarnaast is een bedrag van € 100.000 nodig voor de dekking van frictiekosten als gevolg van de sluiting van de wijkvestigingen.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen