Opnieuw daling criminaliteit in onze regio

De geregistreerde criminaliteit laat in de eenheid Zeeland-West-Brabant op de meeste punten opnieuw een daling zien. Dat blijkt uit de jaarcijfers van 2014* die politiechef Hans Vissers op donderdag 18 december 2014 presenteerde. Naast een forse afname van woninginbraken, overvallen en straatroven, dalen ook geweld en bedrijfsinbraken flink. Slechts enkele delictsoorten, zoals auto- en (brom-)fietsdiefstallen laten een stijging zien.

Hoge prioriteit
De inzet op woninginbraken, overvallen en straatroof (WOS) had ook dit jaar hoge prioriteit. In alle maanden laten deze delicten een flinke daling zien. De politie-eenheid Zeeland-West-Brabant heeft de aanpak op de genoemde delicten verscherpt door nog nadrukkelijker samen te werken met gemeenten, het Openbaar Ministerie en burgers. De oplettendheid van de burger blijkt een cruciale succesfactor. De burger belt sneller en vaker als er onraad is. Hij gebruikt gelukkig steeds vaker 1-1-2 om door te geven wat hij ziet en hoort. De politie is zodanig gespreid op straat aanwezig dat zij na een bericht ook snel ter plaatse kan zijn. Die combinatie is van grote betekenis. 85% van alle verdachten wordt inmiddels op heterdaad aangehouden.
Woninginbraken
De woninginbraken namen af van 7933 naar 6345 in 2014, een daling van 20%. Dat is een opmerkelijk positief resultaat. Bij ongeveer 30% van de woninginbraken bleef het bij een poging. Het aantal aangehouden verdachten voor woninginbraken bedraagt 616, daarmee werd op papier 10% van de woninginbraken opgehelderd. In werkelijkheid lost de politie meer op. Vaak daalt het aantal woninginbraken in een buurt heel fors na een aanhouding, terwijl de politie toch maar 1 of 2 inbraken kan bewijzen. Uit de cijfers blijkt voorts dat woningen die zijn voorzien van een Keurmerk Veilig Wonen niet of nauwelijks worden bezocht door woninginbrekers. De politie dringt er dan ook op aan dit keurmerk zoveel mogelijk toe te passen.
Overvallen
De overvallen vertoonden afgelopen jaar een forse daling van 32%. In 2013 kwam de teller nog op 155 overvallen. In 2014 is er sprake van 105 overvallen. Van deze overvallen werd 68% opgelost. In totaal werden 149 verdachten aangehouden. Een groot aantal overvallen is nog in onderzoek en zal zeker nog tot meer oplossingen leiden. Een derde van de overvallen in 2013 vond plaats op woningen. Steeds meer bedrijven sluiten zich aan bij Live-View. Hierbij kan een centralist in de meldkamer van de politie real-time meekijken met camerabeelden afkomstig van de locatie waar de overval wordt gepleegd. Landelijk zijn nu 77.000 camera’s aangesloten. Steeds vaker worden burgers via Burgernet geattendeerd op een overval. Een enkele keer heeft dat geleid tot aanhouding op heterdaad van de verdachten. In de regio Zeeland-West-Brabant zijn 177.000 inwoners aangesloten op Burgernet. De buit bij overvallen is veelal laag. Bij twee van de drie overvallen worden de verdachten aangehouden. Overvallers krijgen doorgaans meerjarige gevangenis-straffen, omdat een overval wordt gezien als een laffe daad met een enorme impact voor de slachtoffers. Hans Vissers: “De toekomst ziet er voor de overvallers niet goed uit. Het delict heeft bij de politie en haar partners de hoogste prioriteit en de pakkans is groot. De samen-leving accepteert deze vorm van criminaliteit niet. Burgers schieten de politie steeds vaker direct te hulp. De kans is nu al bijna 70% dat je voor een overval gepakt wordt. Ik ben blij dat de straffen hoog zijn. Ook dat helpt.”
Straatroven
Ook het aantal straatroven daalt met 19%, van 385 in 2013 naar 313 in 2014. Van de straatroven wordt 28% opgelost. In 2014 werden 154 verdachten opgepakt. De buit bestaat vaak uit dure smartphones. Ook hebben daders het voorzien op handtassen, die voor een deel bij oudere mensen uit handen worden gerukt. Vorig jaar startte een campagne om burgers te stimuleren om een GPS volg-app te installeren op hun gsm of tablet, bijvoorbeeld via WWW.hier-waak-ik.nl  Het gaat om een app waarmee het apparaat na diefstal door de politie getraceerd kan worden. Dit heeft inmiddels tientallen keren tot resultaat geleid. Het afgelopen jaar bracht de politie aan de hand van deze app regelmatig ontvreemde smartphones, pc’s en tablets terug, waarbij bovendien de daders werden aangehouden.
Politiechef Vissers: “Ondanks de goede resultaten blijven we ook volgend jaar doorgaan met de verstevigde aanpak op woninginbraken, overvallen en straatroven. De aantallen zijn nog steeds te hoog. Met name het aantal woninginbraken moet nog fors verder dalen. We werken steeds intensiever samen met gemeentelijke diensten en andere partners. Ook betrekken we de burger steeds vaker. Dat gaat steeds beter. We maken goede analyses van de pleegplaatsen en de mogelijke daders. Als we een mogelijke dader of dadergroep één keer in beeld hebben is het kwestie van tijd tot men achter de tralies zit.”
Overige delicten
Ook de meeste andere delicten vertonen een daling: inbraken in auto’s (7175) bijvoorbeeld daalt met 7%, bedrijfsinbraken (2618) met 16% en geweld (7542) daalt voor het zoveelste jaar op rij, nu met 4%. Het aantal fietsdiefstallen komt op 9719 en stijgt daardoor met 18%. Ook autodiefstallen (954) nemen toe met 14%, wat opmerkelijk veel is. Opvallend daarbij is dat ook bij woninginbraken 186 auto’s werden ontvreemd. De dieven nemen de autosleutels mee uit de woning en gaan er met de auto vandoor. Het aantal opgenomen aangiftes daalde met bijna 6% naar 75124. Burgers doen steeds vaker aangifte via internet, inmiddels gaat het om bijna de helft van alle aangiftes.
Dienstverlening
De politie is bezig haar dienstverlening verder te verbeteren. Er zijn steeds meer mogelijkheden voor burgers om aangifte te doen, bijvoorbeeld ook via internet, telefoon en op diverse plaatsen via 3D. Bij woninginbraken wordt in 88% van de gevallen de aangifte direct bij de slachtoffers thuis opgenomen. Aangevers van woninginbraken, overvallen en straatroof worden teruggebeld over de opvolging van de aangifte en het verloop van het onderzoek. Uit een enquête blijkt dat dit, met een ruime 8, zeer hoog wordt gewaardeerd. Ook de afhandeling van meldingen verbetert steeds verder. Er wordt door de politie sinds een aantal maanden ook bij meldingen met een lagere prioriteit zo snel mogelijk gereageerd. Lukt dat vanwege dringende werkzaamheden niet, dan worden melders daarover telefonisch geïnformeerd. Ook via de site www.politie.nl  kunnen burgers steeds meer belangrijke informatie vinden over de politie of hun eigen wijkagent.
Ondermijningsteam
In oktober van dit jaar werd in Zuid-Nederland een viertal ondermijningsteams opgericht met in totaal 125 politiemedewerkers om de aanpak van ondermijnende en georganiseerde criminaliteit te intensiveren. De focus ligt daarbij op de aanpak van de hennepteelt en de vervaardiging van synthetische drugs. Ook hier geldt dat wordt gestreefd naar een zo integraal mogelijke aanpak, in dit geval onder aansturing van de Taskforce Brabant Zeeland. Op dit moment vinden wekelijks meerdere succesvolle invallen plaats, waarbij soms grote hoeveelheden geld, verdovende middelen en wapens in beslag worden genomen en de nodige aanhoudingen worden verricht.
Hennepteelt.
In 2014 werden in de eenheid Zeeland-West-Brabant gemiddeld 12 hennepkwekerijen per week opgerold waarbij 1300 verdachten werden aangehouden en 214.000 planten werden geruimd. Bij de verdachten is direct een bedrag ter waarde van € 8,7 miljoen aan crimineel vermogen ontnomen. De politie besteedt veel aandacht aan hennepkwekerijen, omdat met deze vorm van criminaliteit veel geld wordt verdiend, dat terecht komt in de reguliere economie. In de hennepwereld is sprake van fors en veelal ernstig onderling geweld. Overigens blijken ook veel (woning)branden het gevolg van de aanwezigheid van hennepkwekerijen en is er vaak sprake van diefstal van stroom. Diverse woning-overvallen blijken te maken te hebben met illegale hennepteelt. Met hulp van de burger is de politie in staat om steeds meer zicht te krijgen op hennepactiviteiten. Daarnaast blijkt dat de projectmatige, integrale aanpak met partners werkt, zowel op het gebied van strafrecht, fiscaal recht als bestuursrecht.
Moord- en doodslag
Tot nu toe waren er in 2014 twaalf slachtoffers te betreuren als gevolg van moord- en doodslag (2013: 6 slachtoffers). In een aantal van deze onderzoeken zijn daders aangehouden, zoals in de zaak van Claudia Oskam. In totaal werden dit jaar 10 grootschalige rechercheonderzoeken (TGO’s) in de eenheid gestart. Daarnaast werd het onderzoek uit 2010 naar de dood van Heidi Goedhart in Kaatsheuvel voortgezet met als resultaat dat een verdachte werd aangehouden. Ook het onderzoek naar het onbekende lichaam dat begin dit jaar in de Biesbosch werd aangetroffen is nog in volle gang. In deze zaak werd een gezichtsreconstructie gemaakt. De politie lost na verloop van tijd het overgrote deel van alle moord- en doodslagen op.
Verkeersongevallen
Het aantal dodelijke slachtoffers ten gevolge van een verkeersongeval kwam in 2014 op 63 (2013: 54). Opvallend daarbij is de toename in Zeeland van 17 in 2013 naar 29 dit jaar. Het aantal verkeersgewonden nam in 2014 met 1096 licht toe ten opzichte van 2013. Toen raakten 1056 personen gewond bij een verkeersongeval.
Verbetering
Hans Vissers is positief over het afgelopen jaar. “Ik ben zeer tevreden over de aanpak van de criminaliteit, maar je kunt uiteraard nooit tevreden zijn met de situatie zoals die nu is. Iedere verkeersdode, ieder slachtoffer van een misdrijf is er één te veel. Ik ben echter wel trots op wat we het afgelopen jaar allemaal hebben bereikt, we hebben veel vorderingen gemaakt. Vooral de integrale samenwerking met gemeente, Openbaar Ministerie, belastingdienst en vele andere partners werpt resultaten af. De samenwerking met de burger verloopt ook echt steeds beter. Ook dat helpt enorm.”
* Met de cijfers 2014 worden bedoeld de cijfers over de periode van 1 december 2013 tot 1 december 2014.
foto: Novum
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen