Inloophuis Poppy’s investeert bewust in vrijwilligers

Foto: Inloophuis Poppy's

“Vrijwilligers zijn het belangrijkste kapitaal waar Poppy’s op draait. Als we geen goede vrijwilligers hebben, kan het inloophuis niet open en gaan de activiteiten niet door. Daarom willen we graag in hen investeren, onder meer met een training.” Aan het woord is Margreet Kerstens, bestuurslid van Poppy’s met activiteiten in haar portefeuille. “Een gedegen training vooraf is belangrijk”, benadrukt ook Marjan van Ommeren, voorzitter van de vrijwilligerscommissie en actief bij het organiseren van activiteiten. “We willen onze vrijwilligers zo goed mogelijk voorbereiden op wat ze gaan doen. Hen alles in handen geven wat ze nodig hebben om hun verantwoordelijke taak goed te kunnen uitvoeren.”

Zorgen voor elkaar
Poppy’s wil er zijn voor mensen die geraakt zijn door kanker, maar wil ook goed zorgen voor haar vrijwilligers. “Vrijwilligerswerk bij Poppy’s is zeker niet vrijblijvend. Er wordt ook echt iets van je gevraagd. Onze vrijwilligers moeten professionaliteit uitstralen. Ze moeten intuïtief zijn en sfeer kunnen proeven. Gasten mogen alles zeggen, je moet weten hoe je daar ruimte aan kunt geven. Gasten zullen hen soms in vertrouwen nemen, persoonlijke dingen vertellen die heel aangrijpend kunnen zijn. We willen onze gastvrouwen en -heren leren hoe ze daarmee om kunnen gaan, want het is niet de bedoeling dat zij andermans verdriet mee naar huis nemen.”

Vrijwilligersprofiel
Wat moet een vrijwilliger dan allemaal kunnen? En weten? Margreet en Marjan sommen op: “Zij moeten goed geïnformeerd zijn. Bijvoorbeeld weten dat er verschillende soorten kanker zijn.” “Ze moeten het patroon van een ziekteproces kennen. Hoe optimistisch iemand ook is ingesteld, er zullen altijd dagen zijn dat hij of zij er even helemaal doorheen zit, chagrijnig is en niet meer weet hoe het verder moet. Dan is het belangrijk dat onze gastvrouwen begrip hebben, dat zij intuïtief aanvoelen wat de ander nodig heeft.” “De ander mag zijn zoals hij is, mag zich voelen zoals hij zich voelt. Onze gasten moeten zich altijd op hun gemak kunnen voelen.”

De training
De basistraining voor vrijwilligers bestaat uit een driedaagse training, gegeven door een ervaren coach. Die is aangewezen door het IPSO, de brancheorganisatie voor inloophuizen. In de training komen verschillende onderdelen aan bod. Margreet: “Er is aandacht voor het ziekteproces, belevingsaspecten en de invloed die kanker kan hebben op relaties met partner, kinderen of collega’s. Dat geeft je basisinformatie over wat mensen meemaken als kanker op hun pad komt.” Centraal staat ook wat de vrijwilliger nodig heeft om dit werk te kunnen doen. Marjan: “Je leert hoe je aangrijpende verhalen kunt verwerken. Over communicatie: wat zeg je wel, wat zeker niet? Hoe je een gesprek kunt openen. Wat je moet doen in crisissituaties en hoe je actief kunt luisteren.” Margreet vult aan: “We helpen je ook om je bewust te worden van je sterke kanten en je valkuilen. Te ontdekken waar jouw grenzen liggen. Hoe je betrokken kunt zijn en toch afstand kunt nemen.” De training is voor Poppy’s ook een manier om haar vrijwilligers te leren kennen. Margreet: “Zo kunnen we goede combinaties maken en kan er een goed samenspel ontstaan tussen gastvrouwen die met elkaar samenwerken.”

Nu al samen zijn
In afwachting van de opening van het inloophuis zijn de activiteiten van Poppy’s al gestart. “We hebben al verschillende wandelingen en koffie-inloopochtenden georganiseerd. Binnenkort vindt onze eerste kookworkshop plaats en houdt Jeroen Terlingen een lezing over ‘Leven na kanker’.” Alle activiteiten staan vermeld op de website van Poppy’s. Margreet en Marjan zouden graag zien dat de vrijwilligers ook eens daarbij aansluiten. “Dan kun je eens de sfeer proeven. En een indruk krijgen van de gasten met wie je te maken krijgt.”

Zorgvuldige selectie
“De training is voor alle vrijwilligers”, benadrukt Marjan. “Niet alleen voor onze gastvrouwen en -heren. Ook als je een andere hoofdtaak hebt, zoals tuinonderhoud, klusjes in huis of schoonmaken, heb je te maken met gasten.” Mensen die willen komen helpen bij Poppy’s kunnen zich aanmelden via de website. “We sturen dan een uitgebreide vragenlijst en maken een afspraak voor een kennismakingsgesprek zodat de vrijwilliger op de juiste plaats ingezet kan worden.” “Belangrijk is ook dat we vrijwilligers zoeken uit de hele Amerstreek. Het zou fijn zijn als alle gemeenten vertegenwoordigd zijn.”

  • KLIK HIER voor de website van Inloophuis Poppy’s.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen