The Phantom of The Opera (1925) live begeleid op orgel in de St. Jan

Foto: Thomas Kop (St. Ludens)

Op zaterdagavond 31 oktober a.s. (Halloween)(aanvang: 20.00 uur) vindt het volgende orgelconcert plaats van dit jubileumjaar op het Maarschalkerweerd-orgel van de St. Jansbasiliek te Oosterhout. Het belooft een uniek evenement te worden: Geert Bierling (de stadsorganist van Rotterdam) zal de (stomme) filmklassieker The Phantom of The Opera (1925) live begeleiden. Deze film wordt gezien als de eerste griezelfilm die in de bioscopen werd vertoond. De toegangsprijs bedraagt Euro 7,50 (kinderen/jongeren gratis).

Naast marktconcerten gedurende de zomermaanden organiseert de Stichting Ludens al enige jaren orgelconcerten op het Maarschalkerweerd-orgel op de zondagavonden. De bijzondere kwaliteiten van dit orgel ook in het lichte genre zijn reeds van diverse kanten belicht. De mogelijkheden als bioscooporgel zijn al reeds eerder in 2013 met veel succes benut door organist Geert Bierling. Hij begeleidde toen op indrukwekkende wijze de stomme filmklassieker Jeanne d’Arc. Reden voor de Stichting Ludens om organist Bierling nogmaals te vragen, waarbij hij zelf de suggestie gaf om op Halloween de stomme film The Phantom of The Opera te begeleiden.
The Phantom of The Opera
The Phantom of The Opera is een Amerikaanse horrorfilm uit 1925 met in de hoofdrol Lon Chaney. Andere rollen worden vertolkt o.a. door Mary Philbin, Norman Kerry, John St. Polis en Snitz Edwards. De film is gebaseerd op het boek Het spook van de opera van Gaston Leroux. De film is vooral bekend vanwege Chaney’s macabere make-up.

Organist Geert Bierling
Bierling studeerde orgel, piano, klavecimbel en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Aan de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht studeerde hij beiaard. In 1978 won hij het Albert Schweitzer Orgelconcours en in 1982 won hij de Tweede prijs op orgelpositief tijdens de internationale orgelwedstrijd in het kader van het Festival Musica Antiqua in Brugge. Hij nam drie jaar later in diezelfde stad deel aan het internationaal Bachconcours en behaalde een eervolle vermelding.
Op achttienjarige leeftijd werd hij benoemd tot organist van de Oude of Pelgrimvaderskerk in Rotterdam Delfshaven. Hij was er medeoprichter van de Culturele Kring Delfshaven voor wie hij vele concertseries organiseerde en hij kon er zich ontwikkelen tot veelzijdig musicus. Daarnaast gaf hij als clavecinist veel barokconcerten en als organist en harmoniumspeler trad hij regelmatig op als solist en in ensembleverband met musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het New Trombone Collective, de Stadsblazers en het Calefax Rietkwintet. Hij is ook regelmatig actief als begeleider op orgel en harmonium van klassieke stomme films. In 1996 werd hij benoemd tot stadsorganist van Rotterdam en is hierdoor de vaste bespeler van het Standaart-concertorgel in de Burgerzaal van het stadhuis en het vierklaviers Flentrop-orgel in het Concertgebouw De Doelen.

Kaartjes voor dit unieke film/concert (toegangsprijs: EURO 7,50–, jongeren/kinderen gratis) zijn te verkrijgen bij de avondkassa in de St. Jansbasiliek. Het Maarschalkerweerdorgel is uitermate geschikt om u in de juiste griezelsfeer te brengen. Kom dus lekker Griezelen met Geert op Halloween in de St. Jansbasiliek.
Verdere informatie over het Maarschalkerweerdorgel en de activiteiten van de Stichting Ludens kunt u vinden op de website van de Stichting Ludens:www.stichtingludens.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen