Voormalig bisschop Huub Ernst overleden op 100-jarige leeftijd

Foto: CC BY-SA 3.0 nl / Koen Suyk / Anefo - Nationaal Archief

Vrijdag is op 100 jarige leeftijd Monseigneur Hubertus Ernst overleden. Hij was van 1967 tot 1992 bisschop van Breda, waar Oosterhout ook onder valt. Vorig jaar werd zijn 75 jarige priesterschap gevierd. Hij was toen nog nauwelijks mobiel, maar wilde de eucharistieviering graag meevieren.

 

Heri et hodie

Huub Ernst werd op 7 juni 1941 tot priester gewijd in Breda. Hij was onder meer professor in de moraaltheologie aan het toenmalige Grootseminarie Bovendonk te Hoeven; hij geldt als een zeer erudiet mens hoewel hij geen universitaire opleiding heeft en ook niet is gepromoveerd. Ook was hij vicaris-generaal van zijn voorganger monseigneur de Vet. Na diens voortijdige, plotselinge dood (49 jaar) werd Ernst op 3 november 1967 tot bisschop van Breda benoemd en op 17 december van dat jaar gewijd door kardinaal Alfrink. Als wapenspreuk koos hij Christus heri et hodie (Christus gisteren en vandaag).

Bescheiden, voorzichtig en wijs

Ernst gold vanaf het begin van zijn bisschopsperiode als ‘progressief’, maar ook bescheiden, voorzichtig, wijs. Dat ervoer bijvoorbeeld de Acht Mei Beweging in 1990 die haar meest verwante geest in het bisschoppencollege ruw had gebruuskeerd door op haar jaarlijkse manifestatie zijn waarschuwingen in de wind te slaan en toch voor het omstreden Tafelgebed ‘Gij die weet…’ te kiezen. 

bron: Wikipedia.org

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen