Oosterhout deze week weer even Biljartmekka

Foto: CC0 Public Domain / Thomas_C_Rosenthal

De beste driebandenteams van Nederland maken zich op voor het sluitstuk van het biljartseizoen. Het vroeger zo gerenommeerde biljartbolwerk De Bussel is terug van weggeweest en opent deze week haar deuren voor de nationale bekerfinale voor teams. De entree is gratis.

KNBB Jumbo Bekerfinale

De landskampioen Eureka Billard, Buffalo.nl, Dallinga.com en Medisch Centrum Breda zijn de favorieten in het deelnemersveld van acht teams. Behalve de KNBB Jumbo Bekerfinale draagt de organisatie nog zorg voor een drietal activiteiten: een biljartbeurs, een interland Nederland-België en een drielandentoernooi kegelbiljarten. De KNBB Jumbo Bekerfinale krijgt zijn ontknoping na een lang voortraject van wedstrijden door het hele land, waarin de acht finalisten zich hebben geplaatst voor de eindronde.

Nationale toppers naar Oosterhout

Veel nationale toppers, zoals Jean van Erp, Raimond Burgman, Jean Paul de Bruijn, Dave Christiani, Glenn Hofman en Therese Klompenhouwer doen een gooi naar de teambeker. Ook een aantal buitenlandse spelers, actief in de Nederlandse competitie, komt in actie: Frédéric Caudron, Murat Naci Coklu, Roland Forthomme, Peter Ceulemans, Martin Spoormans en Richard Bitalis zijn de bekendsten.

Biljartbeurs

Theater De Bussel staat van 31 tot en met 4 juni bol van de biljartactiviteiten. Van 1 tot en met 4 juni is er in de foyer van het theater doorlopend een biljartbeurs met alles wat op biljartgebied te verkrijgen en te zien is. Op deze beursvloer presenteert de Vereniging Carambole van 2 tot en met 4 juni een promotioneel vierlandentoernooi 5 pins (kegelbiljart) met deelname van tweetallen uit Italië, België, Nederland en Duitsland. Het is de bedoeling om het Nederlandse biljartpubliek kennis te laten maken met deze in ons land nog vrij onbekende discipline.

Interland Nederland-België

Voor de bekerfinale, die begint op woensdag en eindigt op zaterdag, staan vier Eureka matchtafels opgesteld in de speelzaal, voorzien van Simonis 300 Rapide biljartlakens. De theaterzaal heeft 400 zitplaatsen. Als afsluiting van het lange weekend wordt zondag 4 juni in de grote theaterzaal een interland Nederland-België gespeeld. Driebandentoppers uit beide landen, in speciaal gevormde teams van zes, komen in actie, onder meer met Dick Jaspers, Dave Christiani, Raimond Burgman en Jean van Erp voor Nederland. Frédéric Caudron, Eddy Merckx, Roland Forthomme en Eddy Leppens spelen voor België. In beide teams worden ook een jeugdspeler en een dame opgesteld: voor Nederland Joey de Kok en Therese Klompenhouwer, voor België Jaimie Buelens en Dylan Parent.

Biljartmekka Oosterhout

Bennie Deegens, voorzitter van de Sectie driebanden, staat helemaal achter het initiatief van de Stichting BEN (Biljart Evenementen Nederland): ,,Veel biljartliefhebbers kennen De Bussel nog van de World Cups die daar werden gespeeld. Na het prachtige evenement van de Masters in Berlicum, is de bekerfinale een nieuwe uitdaging voor het bestuur en de organiserende stichting.” Ad Smout en Harry Mathijssen van de Stichting BEN: ,,Dit toernooi geeft ons na de Masters nog meer inspiratie om het driebanden in Nederland een zo professioneel mogelijke uitstraling te geven. Het biljartmekka van weleer, in Oosterhout, zal weer opleven. En om geen drempel op te werpen, is de toegang alle dagen gratis.’’

Wedstrijdtijden

De wedstrijden worden gehouden op:

  • Woensdag 31 mei van 13.00 tot 22.00 uur
  • Donderdag 1 juni van 13.00 tot 22.00 uur
  • Vrijdag 2 juni van 13.00 tot 22.00 uur
  • Zaterdag 4 juni van 10.30 tot 19.00 uur
  • Zondag 5 juni (interland) vanaf 10.30 uur

Tekst: Frits Bakker

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen