Oosterhoutse leerlingen in finale ‘Pimp de Troonrede’

Foto: prodemos.nl

Op maandag 18 september 2017 presenteren de vijf finalisten van de schrijfwedstrijd Pimp de Troonrede hun alternatieve troonredes in Den Haag. De leerlingen Jody Otten en Roos Janssen van het Effent staan hierbij in de finale!

Finale in Den Haag

De finale van Pimp de Troonrede vindt plaats op maandag 18 september, bij ProDemos in Den Haag. Het programma duurt van 18.30 uur tot 20.00 uur en is gratis toegankelijk. Een professionele jury onder leiding van oud-Tweede Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven beoordeelt de troonredes op drie criteria: originaliteit, overtuigingskracht en uitvoerbaarheid. Ook het publiek krijgt de kans om vragen te stellen over de plannen van de finalisten en kiest haar eigen favoriet. De winnaar van de juryprijs wint een VIP-rondleiding in de Tweede Kamer en mag haar/zijn plan toelichten bij verschillende politieke partijen.

 

Veelvoorkomende onderwerpen in de troonredes

Jody Otten en Roos Janssen schreven een Troonrede met een voorstel om minderjarige kinderen in scheidingszaken toegang te geven tot een eigen advocaat die hun belangen behartigt. ProDemos ontving in totaal 86 troonredes uit heel Nederland. Veelvoorkomende thema’s waren duurzaamheid, zorg en ideeën voor het onderwijs. Dit jaar deden opvallend veel jongeren mee. Op verschillende scholen is Pimp de Troonrede inmiddels vast onderdeel van het programma maatschappijleer of maatschappijwetenschappen.

Over Pimp de Troonrede

De schrijfwedstrijd Pimp de Troonrede wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd door ProDemos. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, de provincie, het land en Europa.

  • prodemos.nl
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen