Uitvoering Wmo en Huishoudelijke hulp verschillen in Dongemond gemeenten

Foto: FNV Dongemond

“De verschillen in de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) binnen de zes Dongemond gemeenten, Aalburg, Geertruidenberg, Drimmelen, Oosterhout, Werkendam en Woudrichem zijn ondermaats.” Dat stelt de FNV Dongemond. Wij ontvingen het onderstaande bericht van hen:

Nog veel werk te doen

“De resultaten van een FNV onderzoek, gehouden in september 2016, door jurist Kevin Wevers en een actuele presentie door FNV beleidsmedewerkster Rianne van Nispen tijdens een vakbondscafé met het thema “Wmo en de Huishoudelijke hulp” tonen aan dat er nog veel werk te doen is.

Hogere werkdruk

Ouderen zijn vanaf 2015 na de invoering van de wet meer aangewezen op zelfredzaamheid en blijven langer zelfstandig wonen en hebben zorg op maat nodig. De werkdruk is toegenomen voor zorgpersoneel, mantelzorgers, famillie en vrijwilligers!

Verplichtingen gemeenten

De gemeenten hebben een resultaatverplichtingen.

  • Zij moet de sociale samenhang bevorderen.
  • Voorzieningen hebben, diensten en ruimten voor mensen met een beperking.
  • De leefbaarheid en veiligheid borgen, voorkomen en bestrijden van huishoudelijk geweld.
  • Het ondersteunen van de zelfredzaamheid in het kader van participatie voor mensen met een beperking of chronische, psychische problemen, zoveel mogelijk in de eigen leefomgeving.
  • Het aanbieden va beschermd wonen en opvang, zo lang mogelijk in de eigen leefomgeving, in een schoon en leefbaar huis.

Geen bezuinigingen op zorg

De FNV wil geen bezuinigingen op zorg en ondersteuning  thuis. Geld voor de zorg moet aan de zorg worden besteed! Echte banen in de zorg en zelfstandig kunnen wonen en leven. Geen gedwongen zzp-ers en geen verplichting loon in te leveren! Het FNV onderzoek in de Dongemond gemeenten is getoetst naar aanleiding van de uitspraak van de Centrale Raad van beroep 18 mei 2016. Deze juridische toets van het huishoudelijke hulp beleid hebben de Dongemond gemeenten de randen van de wet opgezocht.

Gemeente in 2016 teruggefloten

De gemeente Oosterhout is door de Centrale Raad van Beroep teruggefloten in 2016. FNV Dongemond heeft er steeds bij de gemeente op gehamerd dat het beleid met terugwerkende kracht hersteld moet worden. Met ingang van januari 2017 is de Wmo en Huishoudelijke hulp in Oosterhout goed geregeld. Hierdoor voldoet Oosterhout aan de voorwaarden van de wet. Positief is dat de gemeente voor mensen van 75 jaar en ouder een gratis bezoek van huisartsen gearrangeerd heeft.

Gezamenlijke aanbesteding

FNV Dongemond waakt wel over de aanbesteding die door de Dongemond gemeenten in 2018 gezamenlijk aangeboden wordt aan de zorgaanbieders. Door de nieuwe inkoop op het terrein van zorg en welzijn is de FNV terughoudend. Ondanks dat de gemeenten Oosterhout, Geertruidenberg en Woudrichem aan de voorwaarden voldoen is de FNV bang dat de oplopende financiële kosten van de zorg, de zorgbehoevende diep treft in de portemonnee.”

lokaalfnv.nl/dongemond

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen