Aandacht rondom dementie: we zetten alles even op een rijtje

Foto: Surplus Welzijn

Surplus Welzijn biedt al jaren zorg voor zowel mensen met dementie of andere geheugenproblemen en hun mantelzorgers. Oosterhout Nieuws zet hieronder een overzicht van de initiatieven en activiteiten van Surplus rondom dementie in Oosterhout even op een rijtje.

Ontmoetingsplek dementie

Elke dinsdag- en donderdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur vinden verschillende ontspannende activiteiten plaats in het activiteitencentrum De Slotjes voor mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers. Er is aandacht voor elkaar en vooral om samen iets te doen. Het belang van ontspanning, ontmoeten en delen staan centraal. Vrijwilligers van Surplus Informele zorg begeleiden deze activiteit.

Alzheimercafé

Elke laatste maandag van de maand is in Activiteitencentrum de Slotjes een themabijeenkomst voor iedereen die met dementie te maken heeft. De inloop is vanaf 19:00 uur. Op de website: www.alzheimer-nederland.nl/regios/breda-en-omstreken/alzheimer-cafe-oosterhout lees je meer over het maandelijkse thema.

De Buurtkamer

Iedereen die met anderen een fijne dag wil realiseren is welkom in De Buurtkamer. In de gezellig ingerichte ruimte heerst een gastvrije sfeer. De deelnemers drinken samen koffie en lunchen. Samen met de aanwezige vrijwilligers en beroepskrachten wordt er gekeken wat de deelnemers willen gaan doen. Mantelzorgers kunnen hun dementerende familielid naar de Buurtkamer brengen of ook zelf aanschuiven.

BeweegSaam

BeweegSaam is een vernieuwende vorm van dagbesteding die deelnemers met een cognitieve problematiek een combinatie biedt van sporten, bewegen, behandeling, revalidatie, cognitieve training en sociale activering in een omgeving met water en natuur. De zwemactiviteit is reeds opgezet, het programma ‘op het land’ wordt nog uitgewerkt.

Training ‘Natuur doet je goed, ook voor dementen’

Nagenoeg iedereen knapt op van een bezoekje aan de natuur. Dat geldt voor jong en oud. Toch komen mensen met dementie nauwelijks in de natuur. Juist vanwege hun beperking zijn zij afhankelijk van anderen die hen mee naar buiten nemen. Surplus Welzijn en IVN Brabant bieden een training aan die bedoeld is voor iedereen die omgaat met mensen met dementie.

Dementie en nu, omgaan met dementie.

In 2018 start Surplus mantelzorgers een cursus omgaan met dementie aan volgens het “Dementie en Nu” programma. Dit programma informeert over zorgen voor iemand met dementie en zorgen voor de mantelzorger zelf. Tijdens tien bijeenkomsten worden onderwerpen besproken zoals: de beleving van mensen met dementie, omgang met onbegrepen gedrag, communicatie, financiën en veiligheid. Daarnaast wordt ingegaan op de impact voor de mantelzorgers. Naast de contactbijeenkomsten is ook een informatieboek en een online programma.

Spreekuren dementieconsulent

In activiteitencentrum de Slotjes houdt de dementieconsulent op dinsdagochtend tussen 9:00 en 11:00 uur een inloopspreekuur. Elke tweede woensdag van de maand is het spreekuur op afspraak tussen 18:00 en 19:30 uur. Iedereen die vermoeden van dementie signaleert is welkom om deze aan de consulent voor te leggen. De dementieconsulent werkt nauw samen met de huisartsen, de wijkverpleegkundigen en de professionals van Surplus.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen