GroenLinks blij met uitstel aanleg N629 tussen Dongen en Oosterhout

Uitwerking voorkeursalternatief
Uitwerking voorkeursalternatief
Foto: Provincie Noord-Brabant

Een maand geleden heeft de nationale commissie die milieueffectrapportages toetst (de commissie MER) een voorlopig advies uitgebracht over de nieuwe aanleg van de weg tussen Oosterhout en Dongen. Deze commissie vindt dat het milieueffectrapport voor de N629 op belangrijke punten tekortschiet.

‘Gevoelige Natuur’

Het rapport maakt onder meer niet duidelijk hoe voor ‘gevoelige natuur’ versnippering en kwaliteitsverlies kan worden voorkomen. En er wordt onvoldoende aangetoond dat geen belangrijke nadelige effecten op Natura 2000-gebieden plaatsvinden. En ook belangrijk, waar het allemaal om begonnen is: het MER maakt onvoldoende duidelijk in hoeverre de leefbaarheid in de omgeving van de bestaande N629 (de Heistraat) na realisatie van de nieuwe weg verbetert.

Cultuurhistorisch

Nog in de raadsvergadering van november 2017, maar ook bij eerdere gelegenheden, heeft GroenLinks laten weten niet in te stemmen met het voorliggende nieuwe tracé. De Vereniging Spaar De Duiventoren en Het Blik berekende dat 58 hectare natuur tussen Dongen en Oosterhout wordt aangetast of verloren gaat. Bovendien tast het nieuwe tracé waardevol cultuurhistorisch landschap met oude akkers en zandpaden aan.

Van uitstel komt afstel?

Jan Boers van GroenLinks laat weten: “Net als de genoemde vereniging is ook GroenLinks Oosterhout blij met het provinciale uitstel om een besluit te nemen nu de milieueffectrapportage onvoldoende aandacht heeft voor natuur- en landschapsbelangen. Mogelijk biedt het kansen om deze belangen nog beter over het voetlicht te brengen. Als dat ertoe mag leiden dat van uitstel afstel komt, zou dat wel een grote overwinning zijn voor ons kwetsbare landschap.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen