Pinksterfeest en open ochtend Vrijeschool de Strijene

Meiboomfeest 2017
Meiboomfeest 2017
Foto: Vrijeschool de Strijene

De kinderen van vrijeschool De Strijene dansten vrijdagmiddag 18 mei hun jaarlijkse dans om de meiboom. Zijn de pasjes voor de leerlingen uit klas 1 (groep 3) nog niet zo ingewikkeld, naarmate de kinderen groter worden, doen zij een steeds ingewikkelder dans. De linten van de meiboom worden tijdens de dans kunstig om de paal gevlochten.

Meiboom

Traditie

Deze jaarlijkse vrijeschool-traditie is ontstaan uit elementen van verschillende Pinkstervieringen. Het feest heeft te maken met de natuur die in bloei staat (de bloemen in de top van de meiboom), de verbintenis tussen het leven op Aarde en het spirituele leven (de gekleurde linten hangen van boven naar beneden) en met de neerdaling van Heilige Geest (Christelijke betekenis). Daarnaast zijn de kinderen allemaal individuen die hun eigen lint dragen. Doordat de linten in de top van meiboom samen komen, zijn de kinderen toch allemaal met elkaar verbonden. Tijdens het dansen is het belangrijk samen te werken om te voorkomen dat de linten in de knoop raken.

Open ochtend

Binnen het vrijeschoolonderwijs is er veel aandacht voor het vieren van het Pinksterfeest en de andere feesten van het jaar. Hierdoor worden kinderen zich bewust van het jaarverloop. De verschillende seizoenen inspireren het onderwijs. Ouders die interesse hebben in het vrijeschoolonderwijs voor hun toekomstige peuter of kleuter zijn op woensdag 30 mei van harte welkom op de open ochtend. Vanaf 08.30 staan de deuren in de kleuterklassen en klas 1 tot en met 6 (groep 3 tot en met 8) open.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen