Oecemenische leesgespreksgroep “Voor het leven”

Foto: Google Streetview

Recent is het idee ontstaan om een oecumenische lees-gespreksgroep te vormen in het nieuwe winterseizoen. De Raad van Kerken wil het initiatief nemen om 5 of 6 (maandelijkse) ontmoetingen te organiseren op donderdag vanaf oktober 2018. De bijeenkomsten zullen worden gehouden in de Beuk naast de Vredeskerk. Kijk onderaan dit artikel voor meer informatie.

Lezing over mystiek

In het voorbije voorjaar hield de emeritus-predikant Kick Bras een boeiende lezing voor plaatselijke Raad van Kerken in Oosterhout. Een thema-avond over mystiek. Belangrijke geloofsvragen kwamen aan de orde. Recent schreef deze predikant een prachtig boek over de geloofsweg van Dietrich Bonhoeffer. Op die eerdergenoemde avond kwam de gedachte op, om rond dit boek een oecumenische lees-gespreksgroep te vormen in het nieuwe winterseizoen. Regelmatig verschijnen uitgaven over het werk van D. Bonhoeffer ( 1906-1945 ) Velen grijpen in onze tijd, waarin mensen opnieuw op zoek gaan naar de zeggingskracht van de oude geloofswoorden, naar het werk van deze ( te jong overleden ) theoloog. Waarom? Misschien wel om de volgende reden: Geloven was voor Bonhoeffer geen zaak van theorie, maar van praktijk.

“Lebemeister”

Kick Bras noemt Bonhoeffer daarom wel een “Lebemeister”, iemand die je leert hoe je leven moet, hoe je leven kunt. Juist in onze tijd, waarin geloven allerminst vanzelfsprekend is, springt een levend geloof, “geleefd geloven”, in de aandacht. En spiritualiteit is in de eerste plaats “geleefd geloof”. Als er iemand is die met zijn leven heeft laten zien wat geloven betekent, dan was dat wel Bonhoeffer. Hij kwam in verzet tegen het Nazi-regime. Die houding en inzet kostten hem zijn leven. Reden volop om samen dit boek te lezen en te doordenken.

Leesgroep

De Raad van Kerken wil het initiatief nemen om 5 of 6 (maandelijkse) ontmoetingen te organiseren op de donderdag. ( vanaf oktober 2018 ). Ds. Andre Vlieger en ds Siets Nieuwenhuizen willen dit begeleiden en samen met de deelnemers zoeken naar een passend tijdstip ( ochtend, middag of avond ) en data. De bijeenkomsten worden gehouden in de Beuk naast de Vredeskerk. Heb jij interesse? Neem contact op met: ds. André Vlieger (tel. 424974 / [email protected]) of ds. Siets Nieuwenhuizen (tel. 454173 / [email protected])

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen