Veel belangstelling voor inloopavond herontwikkeling Slotjes-Midden

Foto: Oosterhout Nieuws

Donderdagavond deden Thuisvester en de gemeente hun plannen uit de doeken voor de herontwikkeling van Slotjes-Midden tijdens een inloopavond in het Stadhuis. Meest opvallend in dit plan zijn de hoge appartementengebouwen aan het kanaal en de woontoren van 42 meter hoog die in de hoek van de Dr.Janssenslaan met het kanaal moet gaan verrijzen. De herontwikkeling van de wijk wordt naar verwachting eind 2023 afgerond.

Grondige opknapbeurt

Al jarenlang zijn de gemeente Oosterhout en Thuisvester bezig met de herontwikkeling van Slotjes-Midden. De wijk die gebouwd werd in de jaren 60 is ook wel toe aan een grondige opknapbeurt. Dat hoor je ook wanneer je rondloopt tijdens de drukbezochte inloopavond. De afgelopen jaren zijn er al veel oude portiekflats vervangen door nieuwe appartementen en woningen. De komende jaren wordt de vernieuwing van de wijk voortgezet. Zo wordt Slotjes-Midden een fijne wijk met nieuwe huur- en koopwoningen voor jong en oud.

Om welk gebied gaat het?

Het plan dat donderdagavond werd toegelicht betreft het gebied dat globaal ligt tussen het Wilhelminakanaal Noord, de Pieter Vreedestraat, de Loevensteinlaan en de Dr. Janssenslaan. Hier worden 221 woningen gesloopt en worden er 173 huur- en 168 koopwoningen voor in de plaats gezet. Langs het Wilhelminakanaal komen drie appartementengebouwen en een woontoren in de hoek Wilhelminakanaal Noord – Doctor Janssenslaan. Aan de Loevensteinlaan worden de flats vervangen door huizen. 

Weerstand tegen de 42 meter hoge woontoren

Vooral de woontoren van 42 meter hoog kreeg veel weerstand van de huidige bewoners. Deze nieuw te bouwen woontoren met koopappartementen zal waarschijnlijk 13 verdiepingen worden. Het wordt daarmee dus drie verdiepingen hoger dan de flats op Paterserf. De huidige bewoners van de straten rondom het nieuwe bouwwerk verwachten niet alleen de verandering van hun uitzicht, maar daardoor ook waardevermindering van hun huis. Om aanspraak te kunnen maken op vergoeding van planschade zijn ze 8 jaar te laat met hun mogelijke bezwaar. In 2005 is namelijk het bestemmingsplan al goedgekeurd dat ruimte gaf aan het bouwen van een woontoren tot 42 meter en je kunt tot vijf jaar nadien je bezwaar kenbaar maken. Toch geven enkele wijkbewoners aan dat ze bezwaar maken tegen de woontoren. De vraag is alleen in hoeverre bezwaar in deze fase van de bouwplannen nog daadwerkelijk zin heeft.

Het stedenbouwkundig plan nu nog 3 weken ter inzage bij het informatiecentrum in het stadhuis. Tot uiterlijk 20 september kan iedereen een inspraakreactie indienen bij het college van burgemeester en wethouders.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen