Actie bewoners Dorst tegen te hard rijden op de Rijksweg

Foto: nulverkeersdodenbrabant.nl

50 mag je, op de Rijksweg in Dorst. Té veel automobilisten en vrachtwagenchauffeurs rijden echter harder, volgens bewoners die aan of vlakbij deze provinciale weg N282 wonen. Afgelopen weekend hingen de bewoners daarom spandoeken op met de tekst: “Bedankt dat je langzamer rijdt!”. Met deze actie maken bewoners, samen met VVN, politie en de provincie, bestuurders bewust van hun snelheid.

Verspreiden als een olievlek

“Een positieve manier van gedragsbeïnvloeding,” noemt Sanne Beemster van VVN dit. “In plaats van boetes uitdelen, spreken we mensen op een positieve manier aan op wat er van hen wordt gevraagd. Namelijk: houd je aan de snelheid. Het is bewezen dat de meeste mensen daar gevoelig voor zijn: als anderen het óók doen, ben je eerder geneigd dat gedrag te volgen. Het is de bedoeling dat dit goede gedrag zich hier in Dorst als een olievlek verspreidt.”

Posters, stickers en spandoeken

Naast posters en spandoeken worden er ook speciale klikostickers uitgedeeld. Deze kunnen de bewoners op hun afvalbak plakken. Het zijn 50-km per uur stickers waarop de eigen naam kan worden ingevuld. Zo kan iedereen persoonlijk de automobilisten bedanken die langzamer rijden is het idee. En zo zeggen alle Dorstenaren samen: “Bedankt dat je langzamer rijdt!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen