Dertien bedrijven ontvangen eerstejaars Effent voor bedrijfsbezoek

De Schattelijn is een van de bezochte bedrijven
De Schattelijn is een van de bezochte bedrijven
Foto: Effent Oosterhout

Het duurt nog even voordat de eerstejaars leerlingen van Effent een vakkenpakket en daarmee voor hun toekomst kiezen, maar de Mavo van Oosterhout bereidt ze er nu al wel op voor. In het kader van loopbaanleren brengen zij oriënterende bezoeken aan 13 uiteenlopende bedrijven in de regio. De ervaringen worden verwerkt in een officieel en persoonlijk loopbaandossier dat gedurende 4 jaar Effent verder aangevuld wordt. De tieners hebben zichzelf voor deze bedrijfsbezoeken bewapend met een spervuur aan vragen en geven hun ogen goed de kost.

‘Je doet ertoe’

Thuisvester is een grotere organisatie dan Sem Klaase. vooraf gedacht had. ‘Ze doen de verhuur en verkoop van huizen in echt héél de regio. Ze zorgen ervoor dat iedereen een betaalbare woning heeft en dat vind ik heel mooi. Doen veel aan onderhoud en bemiddelen ook tussen bewoners onderling als er ruzie is. Je kunt er ook te maken krijgen met architectuur of werken op de klantenservice, ja banen zijn er eigenlijk op alle niveaus. Er werken 120 mensen bij Thuisvester, 120!’ De kennismaking met Villa BBB, een Bed and Breakfasthotel is Maud van Sambeek goed bevallen. ‘Het is er erg mooi en de 6 kamers zijn mega groot. Het is natuurlijk heel afwisselend om steeds weer andere gasten te mogen ontvangen. En er moet van alles gedaan worden: het booken van de kamers, ontbijt klaar maken, schoonmaken, reclamemaken.’ De leerlingen letten vooral op de werkzaamheden die worden gedaan in wat wel eens hun toekomstige beroep zou kunnen worden. Fenne van Strien vertelt enthousiast over de Volckaert waar demente bejaarden verpleegd worden: ‘Daar heb je van alles: van verplegers tot koks, van onderhoudsmonteurs tot fysiotherapeuten. Verpleging is misschien best wel zwaar maar ook waardevol werk, je doet ertoe. Het valt me op dat ze heel veel aandacht aan hygiëne besteden.‘

Verantwoordelijkheid

Abina Satkunasingam is nog steeds enthousiast over het bezoek dat ze met 9 andere scholieren bracht aan kinderopvang Pluk de Dag aan de Dilleweg. ‘Zo schattig, die kinderen. We konden begeleidster Inge ook van alles vragen over de opleiding die je nodig hebt om hier te werken, de dagindeling, de voor- en nadelen van het werk. Dat laatste is misschien dat je veel moet bukken en tillen, ’t is daarom lichamelijk zwaarder dan je misschien op het eerste gezicht zou denken. Ze besteden ook veel aandacht aan veiligheid en gezondheid, want kinderopvang is ook heel verantwoordelijk werk’, klinkt het serieus. Isa Kapitein vult aan: ‘En je moet veel kunnen zoals activiteiten organiseren, goed samenwerken, improviseren. En de kinderen zijn lekker druk, héérlijk.’ Het is nog ver weg, maar op het enthousiasme van de scholieren af te gaan, lijkt het nu al bijna zeker dat enkele van hen later in de kinderopvang gaan werken. Al kan een wat oudere doelgroep ook een uitdaging zijn, zo leren de bezoekers aan Juzt dat zich op hulpverlening aan jongeren richt. Eveneens een sector waar de vraag alleen maar groeit.

Oud-leerlingen nu ondernemers

De variëteit aan bedrijven is groot. Bram Peemen is onder indruk van Gefco, ‘een transport en logistiek bedrijf dat auto’s over de hele wereld brengt. 240 werknemers zorgen voor 450.000 vervoerde voertuigen!’ Het leuke is ook dat men regelmatig oud-leerlingen tegenkomt die nu als ondernemer bijvoorbeeld een nieuw restaurant als de Pitz in de Klappeijstraat uitbaten of een vermaard bedrijf als GroenRijk runnen (‘wist je dat ze er ook dieren hebben, zo lief’.) Sport heeft ook qua banen de toekomst. Op Effent kun je daarom voor het examenvak Lichamelijke Oefening kiezen. Bedrijfsbezoeken aan Willemsen Sport en Heijl zijn niet meer dan logisch. De ontvangst is overal even hartelijk. Niet alleen de leerlingen met hun vele en geïnteresseerde vragen, ook de bedrijven hebben zich goed voorbereid. Zo heeft Equalit – ‘dat voor 18 gemeenten digitale oplossingen verzorgt, zo vertelt eerstejaars Stijn van Westerloo ons alsof hij er zelf werkt – een speciale Kahootquiz voor de scholieren in elkaar gezet. Modebewuste tieners als Jayda van Ligten en Noa Offerman leren meer over het vak fashion en vergapen zich aan de nieuwe trends bij de hippe kledingzaak Only. Creatievelingen halen hun hart op in theater Schattelijn in Geertruidenberg. Het duurt nog even voordat deze eerstejaars leerlingen hun beroepsrichting bepalen. En gelukkig is er straks uit heel veel te kiezen!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen