Oosterhout neemt onwettige maatregelen tegen gratis huwelijk

Foto: Pixabay License / Takmeomeo

De gemeente Oosterhout neemt onwettige maatregelen tegen het aanbieden van een gratis huwelijk, zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek van ThePerfectWedding.nl

Alleen voor Oosterhouters

Sinds 1897 is er een wet die het aanbieden van een gratis huwelijk verplicht stelt aan gemeenten. Je kunt in Oosterhout alleen op maandag en dinsdag om 9.00 uur gratis trouwen. Er is dan geen gesprek met de ambtenaar van de burgerlijke stand en er wordt geen toespraak gehouden. Een dergelijk huwelijk duurt niet langer dan een kwartier. Zo’n gratis huwelijk is in Oosterhout alleen beschikbaar voor inwoners van onze gemeente. En juist door het weren van inwoners uit andere gemeenten volgt de gemeente niet de wet omtrent het gratis huwelijk. Die schrijft namelijk voor dat zij iedereen het recht moeten bieden op gratis trouwen.

Flinke kostenpost

Vanwege de populariteit van het gratis huwelijk lopen de kosten voor gemeenten flink op, zo blijkt uit een onderzoek van trouwplatform ThePerfectWedding.nl naar het aanbod van gratis huwelijken. Mogelijk is dat een reden voor de gemeente Oosterhout, net zoals 168 andere Nederlandse gemeenten, om gratis huwelijken alleen voor eigen inwoners beschikbaar te stellen. Ronald Zijlstra van de NVVB vindt het echter wel begrijpelijk dat gemeenten de mogelijkheden beperken: “Sommige gemeenten krijgen veel verzoeken voor kosteloze huwelijken, ook van mensen die niet in de gemeente wonen. Daardoor loopt de huwelijksagenda al gauw vol en zijn er steeds minder mogelijkheden voor eigen inwoners om op korte termijn kosteloos te trouwen in hun eigen woongemeente.”

Betalen voor ‘gratis’ huwelijk

In Oosterhout kun je nog wel gratis trouwen maar in de gemeenten Halderberge en Bergen op Zoom kan dat helemaal niet. Die gemeenten rekenen namelijk kosten bij een ‘gratis’ huwelijk. In Halderberge betaalt een koppel € 59 voor een verklaring van het voorgenomen huwelijk. Inwoners van Bergen op Zoom moeten daarvoor € 55,50 afrekenen. Ronald Zijlstra van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) is daarover heel duidelijk: “Kosteloze huwelijken mogen geen leges in rekening gebracht worden door de gemeenten. De wet staat dit niet toe.” In ander gemeenten is een kosteloze huwelijkssluiting alleen beschikbaar voor inwoners met een lager inkomen. Ook voor zo’n uitsluiting is geen wettelijke grondslag. Deze manier van uitsluiten lijkt typisch Brabants. Buiten Brabant zijn er slechts twee gemeenten die hetzelfde te werk gaan. Ben je benieuwd naar alle uitslagen van het onderzoek over trouwen in Nederland, klik dan op de link hieronder.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen