Oosterhout op derde plaats financieel meest gezonde gemeente

Foto: Pixabay License / Alexas_Fotos

De gemeente Oosterhout staat landelijk gezien op de derde plaats financieel meest gezonde gemeenten tussen 50.000 en 100.000 inwoners. Dat blijkt uit een rapport van BDO Accountants en Adviseurs.

Financiën goed op orde

De gemeente Oosterhout heeft haar financiën goed op orde in vergelijking met ander gemeenten, zo blijkt uit de ‘BDO-Benchmark Nederlandse gemeenten 2020’. Na Amstelveen en Zeist staat Oosterhout op de derde plaats financieel meest gezonde gemeenten tussen 50.000 en 100.000 inwoners. De gemeente krijgt van de onderzoekers het rapportcijfer 9. Deze ranking is gebaseerd op de gepubliceerde jaarcijfers van 349 Nederlandse gemeenten over 2018. De onderzoekers hebben bij de financiële analyses van de gemeenten onder meer gekeken naar de jaarrekeningen 2018 en naar de begrotingen 2020. Maar ook naar het geld dat een gemeente in kas heeft om risico’s op te vangen.

Solvabiliteit

De mate waarin Oosterhout in staat is om aan haar financiële verplichtingen te voldoen wordt berekend op basis van het eigen vermogen en de totale bezittingen van de gemeente. Hoe hoger de solvabiliteit, des te groter de buffer die gemeenten hebben om tegenvallers op te vangen. Solvabiliteit is een belangrijke graadmeter voor de financiële gezondheid van gemeenten. De solvabiliteit van Oosterhout is met 57,4% hoog ten opzichte van de andere gemeenten.

Veenbrand

Aan de cijfers koppelt BDO een indringende waarschuwing. “Een financiële veenbrand teistert de Nederlandse gemeenten. Steeds meer schieten in het rood, de tekorten lopen op.” En daar komen de gevolgen van de coronacrisis nog eens bovenop. “Deze crisis zal zonder twijfel een grote impact hebben op de financiële positie van gemeenten, terwijl zo blijkt uit ons onderzoek ook zonder deze crisis al sprake was van toenemende tekorten”, concludeert het rapport. De grootste kostenpost: het sociaal domein, verzamelnaam voor de bijstand, de ondersteuning thuis, de jeugdzorg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen