Stichting Leergeld: “Kinderarmoede blijft hardnekkig mede door coronacrisis”

foto uit Jaarverslag 2019
foto uit Jaarverslag 2019
Foto: Stichting Leergeld

Stichting Leergeld hielp vorig jaar 1.864 kinderen uit 1.465 Oosterhoutse gezinnen. In totaal ging het om een bedrag van bijna 190.000 euro.

Kinderarmoede

Kinderarmoede blijft hardnekkig en kinderen dreigen nog meer de dupe te worden van de financiële gevolgen van de Coronacrisis
Nog steeds leeft in Nederland 1 op de 12 kinderen in armoede. Ouders hebben bijvoorbeeld te weinig geld om eten, drinken of kleding te kopen. Het kan ook zijn dat kinderen geen lid kunnen worden van een sportclub, niet mee op schoolreisje of er geen geld is om een verjaardag te vieren. Vaak hebben ouders met geldproblemen last van stress wat er ook voor kan zorgen dat een kind zich niet lekker voelt. Armoede kan allerlei redenen hebben; omdat ouders (tijdelijk) geen werk hebben of ze werken wel maar verdienen niet genoeg. Dit alles heeft invloed op hoe kinderen zich voelen waarbij ze zich soms schamen, zich zorgen maken om hun ouders of bang zijn voor de toekomst.

Verschillende oorzaken

Vanuit het landelijke Meerjarenplan heeft Leergeld West-Brabant Oost zich in 2019 gericht op een verdere uitbreiding van de directe ondersteuning aan kinderen in 6 gemeenten in de regio waaronder Oosterhout. In onze gemeente hielp Stichting Leergeld vorig jaar 1.864 kinderen uit 1.465 gezinnen. In totaal ging het om een bedrag van bijna 190.000 euro. Een wezenlijk onderdeel van de manier van werken van Leergeld is de ‘Leergeldformule’ die bestaat uit een huisbezoek aan het gezin, het inventariseren van de hulpvraag, bemiddelen bij de mogelijkheden van bestaande voorzieningen en het uiteindelijk bieden van aanvullende hulp. (bv. giften in natura of vergoeding van kosten aan bijvoorbeeld clubs en scholen). Essentieel onderdeel hierbij is de goede nazorg door contact te houden met het betreffende gezin.

Coronacrisis voor kinderen

Op de achtergrond van de pandemie dreigt een andere crisis nu steeds meer ouders in de financiële problemen verstrikt raken. Door die crisis zal deze groep alleen maar groeien. Zo verwacht DNB dat ruim 400.000 mensen in het komende jaar hun baan verliezen. Bovendien is het aantal WW-aanvragen sinds de lockdown fors gestegen. Ook in onze regio zullen gezinnen door de gevolgen van COVID-19 worden geraakt. Reden voor Stichting Leergeld om zich voor te bereiden op een toenemend aantal hulpvragen voor kinderen die wordt verwacht. Door de coronacrisis merkt Leergeld dat hulpvragen wel beter bespreekbaar worden. Iedereen kan immers worden geraakt door de crisis! Daarom drukken zij iedereen op het hart dat zij een aanvraag kunnen indienen. Alleen op die manier kan ieder kind ook in deze tijd gewoon naar een sport-of muziekclub, schoolspullen kopen en gewoon zijn of haar verjaardag vieren. Kijk voor meer informatie op de onderstaande website.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen