Kleding ruilen in Oosterhout: duurzaam, sociaal en modebewust

Foto: Kettingkledingruil.nl

Waar de ketting kledingruil in Amsterdam Noord tijdens de eerste lockdown begon als lokaal corona-proof alternatief voor live kleding ruilen, is deze inmiddels uitgegroeid tot een landelijk succes.

Er zijn nu meer dan 315 kledingruil kettingen en ruim 10.000 deelnemers verspreid over het hele land. Van Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven naar Groningen en Maastricht, en ook in Oosterhout is dat nu mogelijk.

Reizende kleding-tas

De reizende kleding-tas is niet meer weg te denken uit ons land en de aanmeldingen blijven binnen stromen. Een nieuwe trend lijkt geboren.

Het idee is simpel: met kleding gevulde (grote) tassen leggen een route af langs alle deelnemers in een bepaalde stad of stadsdeel. Krijg je de tas thuis? Dan mag je eruit halen wat je mooi vindt, en iets terugstoppen dat nog in goede staat is, maar klaar is voor een nieuwe eigenaar. Als je wil deel je een foto met je nieuwe aanwinst in de bijbehorende WhatsApp-groep. Daarna breng je de tas naar de volgende buurtgenoot op de lijst. Deelnemers kennen elkaar lang niet allemaal, dus het draagt enorm bij aan een groepsgevoel in de buurt ten tijde van een lockdown.

Sneeuwbaleffect

Nichon Glerum is één van de initiatiefnemers van de ketting kledingruil, die begon in Amsterdam-Noord, maar inmiddels al in ruim 300 steden is overgenomen. “Mijn buurvrouw Eline de Groot had aan het begin van de eerste lockdown een tas vol kleding klaar staan voor de volgende buurt kledingruil, maar samenkomen zat er vanwege corona niet in. Toen ontstond het idee om haar tas langs verschillende adressen te laten reizen. Floortje Halters heeft toen razendsnel een route en systeem op poten gezet. Inmiddels is onze ketting 106 vrouwen lang en reizen er 21 tassen op de route. Door het succes en plezier dat wij hieraan beleven, besloot ik een handleiding te schrijven waarmee anderen dit systeem makkelijk in eigen buurt kunnen opzetten.” En zo geschiedde: er doen in Nederland bij elkaar opgeteld nu al meer dan 10.000 mensen mee, en de aanmeldingen blijven binnenstromen. Er zijn ook kettingen voor mannen, tieners, studenten en mensen met een maatje meer.

Judith (Zwolle, 209 deelnemers in drie routes): “Ik vond het direct een inspirerend initiatief waar ik energie van kreeg. Ik hoop hiermee de stad een beetje duurzamer te maken en mensen in contact te brengen met elkaar. Vanuit verbinding ontstaan de mooiste dingen, weet je elkaar te inspireren en te motiveren.”

Rosan (Amsterdam Oost, 146 mensen in 5 routes): “Ik bewaarde kleding altijd veel te lang, omdat ik het zonde vond om het in een bak te gooien of bij de kringloop achter te laten. Je weet dan namelijk niet of mooie items bij een nieuwe eigenaar terecht komen. Door de kledingruil ben ik beter geworden in opruimen, omdat je dan met je eigen ogen kan zien dat iemand anders blij met jouw kleding is. Daar word ik elke keer heel vrolijk van.”

Puck (Rotterdam, 243 deelnemers in drie routes): “Het fijne is: je kan zonder problemen dingen uitproberen. Als iets toch niet bij je past gaat het gewoon de volgende tas weer mee. Het duurzame en makkelijkere equivalent van je online aankopen weer terugsturen, deze items belanden tenminste niet in de shredder.”

Godelieve (Sittart, 27 deelnemers): “Soms komen dames niet naar een kledingruil omdat ze het niet prettig vinden zich om te kleden in het zicht van anderen, terwijl ze eigenlijk wel willen ruilen. Dat is met deze vorm van kleding ruilen geen issue meer!”

Clementine, (Hengelo-Enschede, 104 deelnemers in twee routes): “Het wordt steeds duidelijker dat de productie van textiel extreem milieubelastend is en dat we niet in dit tempo door kunnen consumeren. Ruilen is een uitstekend alternatief. Je mooie items stop je in de ruiltas, en de kledingstukken die niet meer goed genoeg zijn adviseer ik in een goed dichtgeknoopte plastic zak in de textielcontainer te gooien. Want zelfs kapot, versleten textiel kan weer worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen en materialen!”

Modebewust

Voor vrijwel alle deelnemers is duurzaamheid een belangrijke reden om mee te doen. Ze houden van kleding, maar niet van de impact die de mode-industrie op de planeet heeft. Naar schatting wordt er elke maand zo’n 2500 kilo kleding gered door de ruim 10 000 deelnemers. Want er rouleren ruim 1000 tassen met een gemiddeld gewicht van +-5 kilo, en elke twee maanden is de inhoud van de tas ververst. Door gemiddeld 1 kledingstuk per maand te ruilen i.p.v. nieuwe kleding te kopen wordt er naar schatting 40 miljoen liter water bespaard. Daarnaast scheelt het CO2 uitstoot, chemicaliën en pesticiden. Dus: hoe meer kledingruil kettingen, hoe meer positieve impact!”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen