Oosterhouters minder trouwlustig dan de gemiddelde Nederlander

Foto: Jeremy Wong

In 2020 werden er in onze gemeente 2,7 huwelijken afgesloten per 1.000 inwoners. Landelijk gezien was dat 2,9 huwelijken per 1.000 inwoners.

Aantal huwelijken

Uit de meest recente data van het CBS, waarvoor ThePerfectWedding.nl een aanvraag deed bij de instantie, blijkt dat het aantal gesloten huwelijken in 2020 sterk verschilt per gemeente. Ten opzichte van het aantal inwoners trouwde men afgelopen jaar vooral in het midden van het land en in Zeeland, in de zogeheten ‘Biblebelt’. In de gemeenten Urk, Renswoude en Vlieland trouwden gemiddeld de meeste inwoners.

Brabantse huwelijken

In onze provincie gaven de inwoners van Eindhoven relatief gezien het vaakst hun jawoord. Per 1.000 inwoners stapten namelijk 3,7 bruidsparen in het huwelijksbootje. Ook in Altena, Helmond, Tilburg en Uden werd relatief veel getrouwd (3,3 huwenden). In Mill en Sint Hubert was het aandeel huwenden het laagst: 1,2 bruidsparen per 1.000 inwoners. Oosterhout zit met 2,7 huwelijken per 1.000 inwoners precies op het Brabantse gemiddelde. In twintig Brabantse gemeenten werd gedurende minstens één maand geen enkel huwelijk gesloten, waaronder Bergeijk, Boxtel en Oirschot. In drie gemeenten werd zelfs in vijf maanden geen enkel jawoord gegeven: Alphen-Chaam, Reusel-De Mierden en Sint Anthonis. In Tilburg werd het vaakst getrouwd, namelijk 540 keer.

Bruiloften weer uitgesteld

Door de nieuwe coronamaatregelen gooit 40,5% van de bruidsparen hun trouwplannen weer om. Iets meer dan de helft van deze bruidsparen kiest ervoor om hun trouwdag aan te passen aan de geldende maatregelen, maar velen verplaatsen de bruiloft geheel. Een kwart van de geplande bruiloften is inmiddels vanwege coronamaatregelen twee keer of vaker uitgesteld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen