Nieuwe opvanglocatie op kantorenpark Hoevestein voor asielzoekers en statushouders

Foto: Google Streetview

Samen met het COA wil de gemeente Oosterhout een nieuwe opvanglocatie openen in kantoorpand Hoevestein 24, 26 en 28.

Opvang asielzoekers en statushouders

Het pand, dat nu grotendeels leegstaat, is geschikt om maximaal 250 personen, zowel asielzoekers als statushouders, op te vangen voor een periode van 15 jaar. Het COA heeft het voornemen deze locatie te gebruiken, onder voorbehoud van definitieve besluitvorming, vergunningverlening door de gemeente, en definitief akkoord van de eigenaar. In eerste instantie zullen alleen Hoevestein 24 en 26 worden ingezet voor de opvang. De locatie opent naar verwachting in de tweede helft van 2025. Burgemeester Mark Buijs (namens het college): “Het tekort aan opvangplekken voor asielzoekers is groot en de verwachting is dat het tekort voorlopig groot blijft. De gemeente Oosterhout is een gastvrije stad en wil hiermee bijdragen aan het verlichten van de humanitaire nood. De opvang van deze asielzoekers laat zien dat Oosterhout bereid is haar verantwoordelijkheid te nemen in deze crisissituatie.”

Verhuizing uit Gr8 hotel

In reactie op de aanhoudende toestroom van asielzoekers in Nederland, heeft het Rijk elke regio de opdracht gegeven om te zoeken naar nieuwe opvanglocaties. Voor Oosterhout betekent dit dat er in totaal 320 opvangplekken nodig zijn, waarvan al 70 voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) aan de Elschot worden geboden. Met de opening van de opvanglocatie Hoevestein voldoet Oosterhout aan haar wettelijke taak. De nieuwe locatie is bedoeld voor een gemengde groep van gezinnen, alleenstaanden en alleenreizende jongeren tussen de 15 en 17 jaar, waarvan sommigen al een status hebben. De huidige amv’ers van het Gr8 hotel zullen naar de nieuwe locatie verhuizen.

Dagactiviteiten

De jongeren zullen 24/7 begeleid worden door het COA, inclusief mentale coaching vanwege hun traumatische ervaringen. Ze nemen deel aan dagactiviteiten zoals scholing en sport, en gaan naar een internationale schakelklas in de regio. Door de opvanglocatie vroeg in de asielprocedure te openen, kan direct gestart worden met de inburgering en integratie in Oosterhout. Dit bevordert niet alleen hun deelname aan de samenleving maar ook hun bijdrage aan de arbeidsmarkt. Op maandag 1 juli organiseert de gemeente een inloopbijeenkomst in de raadzaal voor bedrijven van 16.00 tot 17.30 uur en een inloopbijeenkomst voor bewoners van 18.30 tot 20.00 uur. Tijdens deze inloopbijeenkomst kunnen zij hun vragen stellen en in gesprek gaan met de aanwezige partijen waaronder de gemeente, COA en Vrijwilligersplatform Oosterhout voor Elkaar). Je kunt je aanmelden voor deze bijeenkomst door een mail te sturen naar: [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen