Experts waarschuwen: het wordt een zomer vol ongedierte!

Foto: Erik_Karits by Pixabay

Het lijkt deze lente onafgebroken te regenen, wat de perfecte omstandigheden creëert voor ongedierte zoals wespen, teken en bedwantsen.

Ongedierte

Insecten en ander ongedierte in Nederland kunnen aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Door de zeer natte lente zijn de omstandigheden voor sommige ongedierteplagen ideaal geworden. Ongediertebestrijders van Beestjes Kwijt voorspellen dan ook een aanzienlijke toename van overlast door deze beestjes deze zomer. Dit is zorgwekkend, want ze veroorzaken niet alleen hinder, maar kunnen ook de gezondheid ernstig in gevaar brengen. Een wespensteek, een tekenbeet of een bedwantsenplaag kan veel meer teweegbrengen dan alleen vervelende jeuk of bultjes; ze kunnen leiden tot ernstige allergische reacties, ziekten en andere gezondheidsproblemen. Daarom is het van cruciaal belang om goed geïnformeerd te zijn en de juiste stappen te nemen om jezelf en je gezin te beschermen.

Wespen

Wespen bouwen hun nesten vaak in beschutte, droge plekken, maar een natte lente dwingt hen om nieuwe locaties te zoeken, vaak dichter bij mensen. Dit leidt tot een toename van wespen in en rondom huizen zodra het droger en warmer wordt. De natte lente zorgt bovendien voor een overvloed aan voedsel, waardoor wespenkolonies snel kunnen groeien. Ongeveer 10-20% van de mensen reageert gevoelig op wespensteken, en bij 1 op de 100 mensen kan dit zelfs leiden tot ernstige allergische reacties zoals een astma-aanval, keelzwelling of shock. Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer vijf mensen door een allergische reactie op wespengif.

Teken

Een natte lente bevordert de groei van vegetatie, wat een ideaal leefgebied voor teken creëert. Meer vegetatie betekent meer plekken voor teken om zich te verbergen en te wachten op een gastheer, wat het risico op tekenbeten verhoogt. Volgens de GGD krijgen jaarlijks ongeveer 27.000 mensen in Nederland de ziekte van Lyme door tekenbeten. De ziekte begint vaak met een rode ringvormige uitslag rond de beet, maar zonder behandeling kan dit leiden tot ernstige problemen met gewrichten, huid, zenuwen en het hart. Het risico is het grootst in bosrijke en grasrijke gebieden, vooral in de lente en zomer wanneer teken het meest actief zijn.

Bedwantsen

De verspreiding van bedwantsen wordt niet direct beïnvloed door het weer, maar door menselijke activiteiten zoals reizen en de aan- en verkoop van tweedehands meubels. Een natte lente heeft dus geen directe impact op bedwantsen, maar kan wel zorgen voor meer mensen die deze zomer de zon opzoeken. Hoe meer mensen naar verschillende plekken in het buitenland op vakantie gaan, des te groter de kans op het meenemen van bedwantsen. Bedwantsen waren ooit vrijwel verdwenen uit Nederland, maar zijn nu volledig terug. Hoewel ze geen ziektes veroorzaken, kunnen hun beten rode bultjes en intense jeuk veroorzaken, wat kan leiden tot slaapproblemen en infecties door krabben.

Preventieve maatregelen

Wat kun je doen voor een zorgeloze zomer? De experts geven de volgende adviezen:

  • Een schone omgeving: Maak de keuken en eetruimtes elke dag schoon en ruim etensresten meteen op. Bewaar voedsel in goed afgesloten bakken en zorg dat vuilnisbakken goed dicht zijn. Maak géén wespenval van een PET-fles gevuld met ranja; dit trekt alleen maar meer wespen aan!
  • Beschermende kleding en insectenwerende middelen: Draag beschermende kleding en gebruik insectenwerende middelen, vooral in gebieden met veel teken. Trek lange mouwen en broeken aan als je de natuur ingaat en gebruik middelen met DEET. Behandel ook je kleding en schoenen met permethrine om teken op afstand te houden.
  • Onderhoud je huis: Repareer lekkages meteen en houd je huis goed geventileerd en droog om vocht tegen te gaan. Dit trekt namelijk ongedierte aan. Dicht gaten en scheuren in muren, deuren en ramen met kit of staalwol zodat ongedierte niet naar binnen kan. Controleer ook regelmatig je huis en tuin op ongedierte. Let daarbij op sporen zoals uitwerpselen, nesten of vraatsporen. Ontdek jij vocht of sporen van ongedierte in huis? Schakel dan meteen een onafhankelijk specialist in die het probleem voor je oplost.
  • Inspecteer bagage en was kleding: Controleer na het reizen altijd je bagage en was kleding direct op 60 graden. Kijk uit met het kopen van tweedehands matrassen of meubels, tenzij je zeker weet dat ze vrij zijn van bedwantsen. Bedwantsen verstoppen zich graag in kleine hoeken en kieren. Stofzuig daarom grondig de plinten en ga ook eens met de stofzuiger langs de randen van je matras. Controleer je bed ook eens op kleine zwarte puntjes of bloedvlekjes.

Ongedierte kan je zomer flink verpesten. Vooral na een natte lente ligt extra overlast op de loer. Maar door bovenstaande preventieve maatregelen te volgen, vergroot je de kans op een zorgeloze zomer. Wees altijd alert en zorg voor een veilige en gezonde leefomgeving voor jezelf en je gezin. Vooral komende zomer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen