Tips voor tieners: “Gelijke stagevergoeding voor MBO en HBO”

Foto: Casper van Aggelen

In de serie Tips voor Tieners geeft de Tienerpartij exclusief op Oosterhout Nieuws regelmatig tips over de rechten en plichten van tieners. Deze keer: stagevergoeding.

Stagevergoeding

Belangrijk nieuws voor HBO-stagiaires. Per 1 januari is de stagevergoeding bij het Rijk (de landelijke overheid) van MBO-ers gelijkgesteld met studenten die stage lopen via HBO of Universiteit. ‘Bij een stage van een volledige werkweek gaat dat bruto om een bedrag van 628 euro‘, zo weten Femke Gouverneur en Yaniek Sarneel van de Tienerpartij te vertellen. Gemeenten kunnen zelf beslissen of ze dit voorbeeld volgen. Wethouder Robin van der Helm antwoordt ons desgevraagd dat Oosterhout de vergoeding van MBO- en HBO-stagiaires al eerder gelijkstelde.

“MBO verdient meer waardering”

De Tienerpartij van Curio effent is weliswaar een vmbo-tl opleiding “maar circa 85% van onze scholieren stroomt door naar het MBO dus we zijn wel toekomstige belanghebbenden’, aldus Femke. “We werken allemaal even lang en even hard dus dat verschil in vergoeding per opleidingsniveau is eigenlijk onverklaarbaar.” Wethouder Onderwijs Van der Helm beaamt dat: ‘Ik sta achter de oproep van de Tienerpartij tot het gelijktrekken van de stagevergoeding voor HBO en MBO stages. Het doel van een stage is immers om te leren. De daarbij geleverde inzet rechtvaardigt enige vergoeding, niet zijnde ‘salaris’. Dat hier verschil tussen MBO en HBO gemaakt wordt, lijkt me niet terecht. Daarnaast verdient MBO overall meer waardering. Als gemeente Oosterhout hebben wij gelukkig dezelfde visie en is bij ons de vergoeding gelijk, ongeacht je opleidingsniveau.’

“Nu het bedrijfsleven nog!”

De gemeente Oosterhout lijkt daarmee een positieve uitzondering. In andere plaatsen komt de discussie over gelijke stagevergoedingen pas op gang nu minister Ingrid van Engelshoven een pleidooi van D66 en PvdA hiervoor heeft omarmd: “Door één soort vergoeding toe te passen, laten we zien dat studenten uit alle lagen van het onderwijs welkom zijn en gelijk gewaardeerd worden.” Yaniek voegt nog wat toe aan de woorden van de Onderwijsminister: “Het MBO is jarenlang ondergewaardeerd. Daarom dat de benaming MBO-scholieren kort geleden ook vervangen is door MBO-studenten. Maar het gaat om meer dan een woord natuurlijk. Eerder werd om die reden de ov-studentenkaart voor MBO-studenten, ook onder de 18 jaar, doorgevoerd en nu is er dus dezelfde stagevergoeding.” Een strijdbare Femke: “We hebben het nu alleen nog over stagevergoedingen voor studenten bij de overheid. We vinden wel dat het bedrijfsleven deze trend moet volgen dus daarom roep ik werkgevers hierbij op ook tot een gelijke stagevergoeding voor mbo- en andere studenten over te gaan!”

Kijk hieronder ook naar de eerste aflevering van TienerpartijTV 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen