22-jarige Oosterhouter verdacht van oplichtingen via Marktplaats

Foto: politie.nl

In een onderzoek naar oplichtingspraktijken heeft de politie van het district De Baronie de afgelopen week in totaal acht verdachten verhoord, waaronder een 22-jarige Oosterhouter.

Cyberweek

Tijdens de zogenoemde districtelijke Cyberweek werkten rechercheurs met het taakaccent Cybercrime aan een grote hoeveelheid zaken waarbij sprake was van oplichting via Marktplaats en één zaak waarbij sprake was van fraude met een betaalverzoek van de bank, verstuurd via Whatsapp.

Advertentiesites

De aangiftes van oplichting via Marktplaats zijn gedaan bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO). LMIO verzorgt de landelijke intake, analyse en coördinatie van aan- en verkoopfraude via online advertentiesites (zoals Marktplaats.nl, Speurders.nl), malafide webwinkels en social media (zoals Facebook, Instagram). De verdachten lichtten mensen op door spullen te koop aan te bieden, maar die spullen na betaling nooit te leveren.

De acht verdachten

De slachtoffers zijn afkomstig uit het hele land. De verdachten zijn allemaal woonachtig in het politiedistrict De Baronie:

  • Een 28-jarige vrouw uit Zundert, zij wordt verdacht van 10 oplichtingszaken, voor bedragen variëren van 15 euro tot 250 euro, totale buit ruim 1100 euro. Na verhoor is ook de partner van deze vrouw aangemerkt als verdachte, hij moet nog worden verhoord.
  • Een 19-jarige man uit Breda, hij wordt verdacht van 3 oplichtingszaken, voor bedragen variërend van 230 euro tot 550 euro, totale buit bijna 1200 euro; De verdachte heeft de zaken bekend en krijgt via het OM een Buitengerechtelijke Afdoening.
  • Een 41-jarige man uit Geertruidenberg, hij wordt verdacht van 3 oplichtingszaken, voor bedragen variërend van 35 euro tot 220 euro, totale buit ruim 320 euro
  • Een 22-jarige man uit Oosterhout, hij wordt verdacht van 6 oplichtingszaken, voor bedragen variërend van 46,50 tot 157 euro, totale buit ruim 643 euro
  • Een 21-jarige man uit Terheijden, hij wordt verdacht van 3 oplichtingszaken, voor bedragen van rond de 175 euro, totale buit bijna 540 euro
  • Een 40-jarige man uit Breda, hij wordt verdacht van 7 oplichtingszaken, totale buit ruim 375 euro
  • Een 21-jarige vrouw uit Breda is eveneens als verdachte verhoord, maar vermoedelijk heeft zij zich niet schuldig gemaakt aan internetoplichting, het Openbaar Ministerie heeft beslist dat de zaak tegen haar geseponeerd wordt.

Geen vervolging

Het Openbaar Ministerie ziet af van strafrechtelijke vervolging indien de verdachte akkoord gaat met een buitengerechtelijke afdoening. Concreet houdt dit in dat de verdachte enkel het door hem veroorzaakte schadebedrag moet terugbetalen en dat de verdachte daarbij geen bijkomende boete of straf opgelegd krijgt. Indien de verdachte het schadebedrag niet of enkel deels terugbetaald, zal het dossier alsnog op zitting gebracht gaan worden en volgt er (mogelijk) wel een boete of straf (en zal het schadebedrag alsnog volledig terugbetaald moeten gaan worden).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen