Twee keer judozilver in Bosnië voor Vera Wandel

Foto: Bliemer Arashi Sport

Op 7 oktober heeft Vera Wandel van Bliemer Arashi Sport samen met ‘Team Holland’ meegedaan met Borsa Open 2017 in Bosnië Herzegovina. Vera wist 2x een tweede plaats te veroveren.

Internationaal toernooi

Borsa Open is een zwaar prestigieus internationaal toernooi dat ook ‘ De hel van de Balkan ‘ wordt genoemd. Niet alleen omdat de beste judoka’s uit de Balkan en andere landen komen, maar vooral omdat de onbeteugelde emoties daar heel hoog oplopen zowel op de mat als bij de coaches en toeschouwers. 

1.200 judoka’s uit 34 landen

Dit jaar namen er 1200 judoka’s uit 34 landen aan deel. Alle categorieën waren op een dag gepland en daarom werd er een Braziliaans systeem toegepast: na een keer verliezen is er geen herkansing en mag de judoka naar huis. Toch werden de laatste partijen in sommige klassen pas na middernacht gespeeld. De 12 jarige Vera Wandel was ingeschreven voor twee leeftijdsklassen min 13 en min 15. Zij startte in de klasse min 13 in een grote poule met de meiden die fysiek groter en sterker waren. In de eerste wedstrijd tegen een Kroatische judoka scoorde Vera 2 keer een wazari met o-soto-gari en daarna nog een met o-uchi-gari, gevolgd door een houdgreep, ippon.

Spannende finale

In de tweede partij tegen een Bosnisch meisje ging het bijna 3 min. lang gelijk op, beide dames vielen aan en konden elkaars aanvallen goed pareren. Uiteindelijk lukte het Vera om met o-soto-gari te scoren en de tegenstander in een houdgreep te nemen, ippon. In de finale trof Vera een Servisch meisje, die twee koppen groter was. Vera viel meteen aan met tai-o-tochi en beide dames belanden op de grond, maar omdat een ander veel groter was kon zij Vera omdraaien en kwam Vera in een houdgreep waar ze niet meer uitkwam. Een verdienstelijke tweede plaats in min 13 jaar.

Herpakken en doorrr….

De tijd om mentaal en fysiek van de laatste verliespartij bij te komen was er niet. Op de andere mat startte Vera’s categorie min 15 en stond een ander Kroatische tegenstander al op haar te wachten. Gelukkig kon Vera zich herpakken en op de komende wedstrijden focussen. Na een paar mislukte aanvallen maakte Vera een wazari. Omdat de tijd bijna om was en de tegenstander gefrustreerd raakte, werd Vera herhaaldelijk hard aan de vlecht getrokken. Hansoku make (strafpunt en einde wedstrijd) voor de tegenpartij en winst voor Vera. Het Griekse meisje in de volgende ronde werd met directe ippon voor o-uchi-gari verslagen. En in de ronde erna won Vera van een Kroatische judoka. Ook in deze categorie stond Vera in de finale, weer tegen dezelfde Servische tegenstander als in min 13.

Uitputtingsslag in de finale

Deze finale werd een ware uitputtingsslag. Beide dames hadden veel wedstrijden achter de rug en de kleinere Vera had het fysiek zwaar. Het ging nu om en om: wazari voor, wazari tegen, weer wazari voor en weer een tegen. Helaas kreeg Vera in de laatste seconden een 3de wazari tegen en eindigde ook in min 15 op de tweede plaats. Vera heeft een fantastische prestatie geleverd op een heel zwaar toernooi en heeft haar hoofd koel gehouden in de situaties waar zelfs lege waterflessen vanaf de tribunes uit frustratie naar de mat werden gegooid. De dag erop heeft Vera aan de trainingsstage meegedaan, een zware training waar het er gelukkig vriendschappelijker aan toe ging en alle geschillen van een dag ervoor werden bijgelegd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen