Het regent dit jaar vooral lintjes in de kerkdorpen

Richard Oomes is een van de gedecoreerden
Richard Oomes is een van de gedecoreerden
Foto: Casper van Aggelen

Vrijdag hebben 14 inwoners van onze gemeente een Koninklijke Onderscheiding mogen ontvangen, uitgereikt door Burgemeester Buijs. De foto’s zijn gemaakt door Casper van Aggelen.

Lintjesregen

Op vrijdag 26 april heeft onze burgemeester veertien inwoners van onze gemeente mogen vertellen dat het Zijne Majesteit heeft behaagd aan hen een Koninklijke onderscheiding toe te kennen. Zij ontvingen de versierselen uit handen van Burgemeester Mark Buijs.

De heer G.A.M. (Gerard) van Oerle te Den Hout
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Gerard van Oerle (67) is al vele tientallen jaren actief in de dorpsgemeenschap van Den Hout. Hij ondersteunt als vrijwilliger een aantal evenementen en verenigingen en zorgt mede voor het vastleggen van allerlei gebeurtenissen in het dorp. Hij was bijna 25 jaar bestuurslid van de Carnavalsstichting De Kluivenduikers en is na zijn afscheid van het bestuur nog steeds vrijwillig actief voor deze organisatie. Sinds 2010 is hij medeorganisator van het Houts Twaalfuurtje. En hij is al meer dan 50 jaar actief voor rijvereniging Rijdt met Beleid, waarvan hij ook bijna 35 jaar bestuurslid was.

De heer A.T.M. (Bas) Bastiaansen te Den Hout
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Bas Bastiaansen (69) nam in 1970 samen met een aantal vrienden het initiatief voor een nieuw evenement: de Steprace Rotterdam-Den Hout en werd secretaris van de organisatie. Hij was vanaf de start een belangrijke spil in de organisatie van het nieuwe evenement. Mede dankzij zijn grote en enthousiaste inzet groeide de Steprace uit tot een steeds grotere happening met ook steeds meer deelnemers (in de topjaren zelfs bijna 1000 steppers). Deze groei vroeg om een nieuwe organisatieopzet en de Stichting Steprace Rotterdam – Den Hout werd opgericht. Bas Bastiaansen bleef een van de belangrijkste drijvende krachten. En toen in 2010 de toenmalig voorzitter overleed, nam Bas de voorzittershamer over. Die functie vervulde hij tot juni van vorig jaar.

De heer D.A.J.M. (Minus) van Gils te Den Hout
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Minus van Gils (71) is al ruim vijftig jaar actief in de dorpsgemeenschap van Den Hout. Hij was enige tijd bestuurslid en is al geruime tijd vrijwilliger bij Muziekvereniging Amicitia. Sinds 1978 is hij bestuurslid van de Vereniging van Eigenaren Houtse Heuvel en de Vereniging Beheer Houtse Heuvel. Voor beide verenigingen is hij ook zeer actief waar het uitvoerende werkzaamheden betreft. Hij is medeorganisator van het Festival Onder de Bomen en van de jaarlijkse Kerstviering Stille Nacht. En ook een aantal andere verenigingen mocht en mag al vele jaren op zijn inzet rekenen. Hij was vrijwilliger bij het MEK (Milieu Educatief Centrum en Kinderboerderij) in Oosterhout; is lid en vrijwilliger van carnavalsband Nootband; is al vele jaren vrijwilliger bij Paaspop Den Hout en houdt zich dan vooral bezig met beheer fietsenstalling; en hij heeft zich enige tijd ingezet voor het behoud van de Houtse Corneliuskerk.

Mevrouw W.A.M. (Willy) Roovers te Oosterhout
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Willy Roovers (75) was van 2009 tot 2022 voorzitter van Koninklijk Koor Aurora, een van de oudste verenigingen van Oosterhout.Naast zingen kon carnaval op haar bijzondere belangstelling en grote inzet rekenen. Zij ondersteunde haar man en kinderen in de diverse rollen die zij hadden bij de Oosterhoutse Carnavalsstichting De Smulnarren: zij bouwde mee, maakte kleding en organiseerde mee. Gedurende 12 jaar was zij vaste begeleidster/trainster van de Dansmariekes. Later werd zij actief bij het Kaaiendonks Kapelleke De Mee-Eters. Als medebedenker en -maker van de bijzondere optochtcreaties van de groep en later ook als muzikante. En sinds 2014 is zij actief als vrijwilliger bij Sint-Catharinadal. Zij was in dat jaar betrokken bij het evenement Winterslot op het kloosterterrein en is actief gebleven. Zij is vrijwillig medewerkster van de kloosterwinkel, altijd bereid ook op ander gebied een handje toe te steken en sinds vorig jaar ook zeer actief in het Team Toezicht en Beveiliging.

Mevrouw S.P.L. (Stasia) Peters-Chomicki te Oosterhout
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Stasia Peters-Chomicki (72) is al bijna 45 jaar actief in en voor de samenleving. In 1979 was zij betrokken bij de oprichting van de landelijke vereniging Crohn & Colitis NL (voorheen CCUVN). Zij was 18 jaar secretaris en daarna nog 12 jaar algemeen bestuurslid. Gedurende vier jaar was zij algemeen bestuurslid van de cliëntenraad van woonzorgcentrum Vuchterhage in Breda. Sinds 2008 is Stasia Peters-Chomicki vrijwilliger bij De Zonnebloem afdeling Oosterhout. En al meer dan tien jaar is zij bestuurslid bezoekwerk bij deze organisatie. Tenslotte is zij al 15 jaar actief als gids en gastvrouw bij achtereenvolgens het Generaal Maczek Museum en het Maczek Memorial Breda.

De heer R.J. (Rob) van der Heijden te Oosterhout
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Rob van der Heijden (79) is al meer dan 25 jaar van grote waarde voor de Oosterhoutse samenleving. Sinds 1998 verricht hij allerlei vrijwilligerstaken voor Veilig Verkeer Nederland afdeling Oosterhout. Hij zet zich met veel enthousiaste in voor activiteiten als het Jeugdverkeersexamen, Fietsvaardig, fietscontroles op basisscholen, scootmobiel-cursussen en diverse eendaagse activiteiten. Hij is ook een aantal jaren bestuurslid geweest van VVN afdeling Oosterhout. Hij was daarnaast 15 jaar geleden initiatiefnemer voor de oprichting van Buurtbusvereniging 226 Oosterhout. Hij werd voorzitter; een functie die hij tot begin april bekleedde. En diezelfde periode was hij ook vrijwillig chauffeur op de buurtbus.

De heer W.M.J. (Wim) van Hagen te Oosterhout
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Wim van Hagen (76) maakt zich al ruim 35 jaar verdienstelijk voor de Oosterhoutse samenleving. Bij MHC de Warande vervult hij al sinds 1986 allerlei vrijwilligerstaken. Hij was zeven jaar secretaris van het bestuur van de hockeyclub en heeft in de periode samen met anderen de vereniging door een moeilijke periode geleid. Sinds 2013 is hij penningmeester van de coöperatieve vereniging, die de velden en opstallen beheert en verhuurt. Vanaf de start is hij verder als vrijwilliger verbonden aan de Stichting Inloophuis Poppy’s, die zich richt op mensen die geraakt zijn door kanker. Hij helpt het bestuur met ICT-zaken, is medeorganisator van activiteiten, ondersteunt bij diverse klussen en adviseert het bestuur op het gebied van fondsenwerving. Eerder was hij actief als jeugdcoach en lid van de scheidsrechterscommissie van Hockeyvereniging Oranje-Rood in Eindhoven, lid van ouder- en medezeggenschapsraden van basisschool De Hobbit en het Oelbertgymnasium en vrijwilliger bij Strijdo.

De heer W.H. (Wil) van Abeelen te Oosterhout
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Wil van Abeelen (78) is van grote waarde voor tennisvereniging Strijdo. Sinds 2007 is hij als voorzitter van de park- en paviljoencommissie vele uren per week op het tenniscomplex te vinden. Hij regelt wekelijks de inkoop en bevoorrading voor de bar en keuken in het clubhuis, de schoonmaak, onderhoud en reparatie. Hij zorgt er voor dat het paviljoen er netjes uitziet of spreekt anderen er op aan om dit te doen. Daarnaast zorgt hij voor het onderhoud van de tennis- en padelbanen, hekwerk, aankleding terrein en verzorging groen. Hij zet zit intensief in voor de vereniging. Hij is een vrijwilliger die een belangrijke rol heeft – op de achtergrond – om een van de grootste sportverenigingen van Oosterhout draaiende te houden. Niets was en is hem teveel; ook niet in de tijd dat hij mantelzorger was voor zijn inmiddels helaas overleden vrouw.

De heer G.A. (Gerard) van Eijnatten te Oosterhout
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Gerard van Eijnatten (61) was twintig jaar geleden een van de initiatiefnemers voor de Stichting Kaaienloop Oosterhout. Doel van de stichting is via het organiseren van een jaarlijks hardloopevenement geld in te zamelen voor diverse goede doelen in onze gemeente. In 2023 heeft hij het voorzitterschap, dat hij vanaf de start van de stichting/het evenement vervulde, overgedragen. Onder zijn bezielende leiding en dankzij zijn zeer grote inzet is het evenement uitgegroeid tot een van de grootste (niet commerciële) wedstrijden binnen het regio 13 circuit van de Atletiek Unie en tot een van de grote evenementen in onze gemeente. Een evenement, dat jaarlijks niet alleen veel hardlopers naar Oosterhout trekt maar zich daarnaast ook mag verheugen in een grote publieke belangstelling. Als voorzitter gaf hij leiding aan de gehele organisatie van het evenement. Hij leidde de bestuursvergaderingen, coördineerde het aansturen van de inmiddels ca. 100 vrijwilligers en werkte tijdens het evenement als operationeel eindverantwoordelijke hard mee om alles soepel te laten verlopen.

De heer W.G.H. (Wouter) Aarts te Dorst
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Wouters Aarts (44) werd al op jonge leeftijd actief in de samenleving. Hij was zestien jaar intensief betrokken bij en actief voor de scouting in zijn vorige woonplaats Zoetermeer. Hij fungeerde als groepsleider en organiseerde de zomer- en weekendkampen. Het leggen van internationale verbanden was daarbij een van zijn activiteiten. Die hebben ertoe geleid dat hij van 2013 tot 2015 voor een eerste keer voorzitter was van de Confederatie van de Europese Scouting (CES). Sinds 2018 is hij aan een tweede voorzittersperiode van deze internationale vereniging begonnen. In 2004 en 2014 organiseerde hij een internationaal kamp in Polen en in de periode 2003-2008 organiseerde hij skikampen in Polen, Slowakije en Tsjechië. Na zijn verhuizing naar Dorst stopte zijn inzet voor de scouting in Zoetermeer. Maar niet zijn inzet voor de samenleving. Al snel – 2019 – meldde hij zich aan als bestuurslid en medeorganisator van het Midzomernachtfeest Dorst. En sinds 2022 is hij lid van de vrijwillige brandweer aldaar.

Mevrouw M.J.C. (Marij) Broeders-de Koning te Dorst
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Marij Broeders-de Koning (66) is al sinds 1979 actief in de gemeenschap van het kerkdorp Dorst. Gedurende dertien jaar was zij achtereenvolgens secretaris en voorzitter van Gymclub “De Sprinkhanen”, een vereniging waar ze tot op de dag van vandaag actief voor is. Ze was secretaris van het plaatselijke Oranjecomité en is vrijwilliger bij De Zonnebloem. Zes jaar lang was zij als algemeen bestuurslid medeverantwoordelijk voor de organisatie van een deel van het Midzomer Nachtfeest in Dorst. Sinds 2000 is zij intensief betrokken bij de organisatie van de Avondvierdaagse. Zij is sinds enkele jaren bestuurslid van de KBO Dorst. Zij biedt mantelzorg aan haar moeder en haar echtgenoot. En daarnaast is zij actief als collectant voor Vastenactie en KWF en maakt zij samen met anderen de Marcoenkerk schoon.

Mevrouw M.W.C. (Wilma) Brooimans-Bastiaansen te Dorst
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Wilma Brooimans (62) is sinds 1991 actief in de dorpsgemeenschap van Dorst. Zij was ruim 15 jaar vrijwilliger en bestuurslid van de KVO, bestuurslid en voorzitter van Jeugdgym Veerkracht Dorst, vrijwilliger bij de Bonte Sauwelavonden, lid van het Oranjecomité Dorst en is al ruim vijftien jaar organisator van de jaarlijkse dodenherdenking in het dorp. Sinds 2005 is zij actief als mantelzorger; 15 jaar zorgde zij voor haar tante en alweer bijna twintig jaar verricht zij intensieve zorgtaken voor eerst beide ouders en na het overlijden van haar vader voor haar moeder.

De heer R.G.A.M. (Richard) Oomes te Dongen
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Richard Oomes (71) heeft al sinds de jaren zeventig van vorige eeuw grote verdiensten voor de (Oosterhoutse) samenleving. Hij was 12 jaar gemeenteraadslid en fractievoorzitter namens de PvdA Oosterhout. Vanaf 1988 was hij tien jaar wethouder. Als wethouder was hij ‘architect’ van de nieuwbouwwijk Vrachelen en diverse herontwikkelingsprojecten. Hij was bijna tien jaar bestuurslid van de Openbare Bibliotheek Oosterhout en daarnaast ook een aantal jaren regionaal/provinciaal actief als bestuurslid in organisaties van bibliotheken. Gedurende 13 jaar was hij voorzitter van achtereenvolgens bestuur en Raad van Toezicht van het Mgr. Frenckencollege. Hij was verder o.a. ook bestuurslid van MKB regio Oosterhout en van de Stichting Netwerk MKB West-Brabant. En sinds 2012 is Richard Oomes zeer intensief betrokken bij het toekomstproject van Norbertinessenpriorij Sint-Catharinadal. (Ten tijde van de aanvraag woonde Oomes in Oosterhout, waar hij het overgrote deel van zijn verdiensten heeft. Om gezondheidsredenen kan hij helaas niet meer zelfstandig wonen en is hij kort geleden verhuisd naar Dongen.)

De heer W. (Wouter) Schelvis te Dorst
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Wouter Schelvis (66) raakte in 1983 betrokken bij de oprichting van de Afdeling Aangepast Sporten van de Atletiekvereniging Sprint Breda. Vanaf dat moment heeft hij zich zeer intensief ingezet voor deze groep sporters. Er werd bij de start en ook later dankbaar gebruik gemaakt van de kennis en ervaring die hij als consulent gehandicaptensport inbracht. Al na enkele maanden kon de eerste training van start gaan. Sinds de oprichting is hij onafgebroken actief voor de afdeling; al veertig jaar lang dus. Als bestuurslid, maar ook als organisator en begeleider van allerlei sportactiviteiten en evenementen . Hij was nadrukkelijk betrokken bij de bouw van de nieuwe atletiek accommodatie, die volledig veilig en toegankelijk is voor mensen met een beperking. Zowel in het bestuur als op de baan zet hij zich uitermate in op sport voor mensen met een beperking onder de aandacht te brengen. Inclusie en samenwerking staan daarbij hoog in het vaandel. (Omdat de decorabele activiteiten in Breda plaatsvinden, wordt deze onderscheiding aldaar uitgereikt door locoburgemeester Arjen van Drunen).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen