Lezingen over pottenbakkerijen in Oosterhout

Fragment uit het schilderij 'Het Melkmeisje' van Vermeer
Fragment uit het schilderij 'Het Melkmeisje' van Vermeer
Foto: Publiek Domein

Tijdens het Open Monumentendag-weekend stond dit jaar het schilderij ‘Het melkmeisje’ van Johannes Vermeer en de geschiedenis van de Oosterhoutse pottenbakkerijen centraal. Op vrijdag 23 november geeft Stan Topouzes een lezing over Pottenbakkerij De Paulusabdij op een speciale locatie en op dinsdag 27 november geeft Cock Gorisse een lezing over De pottenbakkers van Oosterhout in Vestzaktheater De Schelleboom. Beide lezingen zijn gratis.

Pottenbakkerij De Paulusabdij

Pater Jan Rahder wordt eind jaren zestig van de twintigste eeuw vanuit een abdij in Frankrijk, waar hij in de pottenbakkerij werkt, naar de Sint Paulusabdij gehaald om een pottenbakkerij op te starten. Pater Jan wil mooie, harmonieuze potten, vazen en schalen gaan maken, geënt op de traditie. Broeder Matheus en broeder Michaël zijn de vaste Benedictijnen die in de pottenbakkerij gaan werken. Er breekt een periode van grote bloei aan, de klanten stromen toe. Vanaf de jaren tachtig loopt de werkkracht van de paters terug en wordt de verkoop minder. Als broeder Matheus er tenslotte alleen voor staat en er in 2003 wordt besloten dat de Benedictijner monniken gaan verhuizen naar een verzorgingshuis in Teteringen, betekent dat het einde van de pottenbakkerij. Stan Topouzes zal op vrijdag 23 november om 19.30 uur vertellen over deze pottenbakkerij en voorbeelden van werk dat er gemaakt is laten zien. De lezing vindt bij hem thuis plaats, waardoor er maar voor een beperkt aantal mensen plaats is. Aanmelden is hierdoor verplicht en kan via [email protected]

De pottenbakkers van Oosterhout

Stadshistorica Cock Gorisse sluit de reeks Open Monumentendagspecials af op dinsdag 27 november met een lezing over De pottenbakkers van Oosterhout. Oosterhout is van origine een stad vol pottenbakkerijen. Op haar hoogtepunt tussen 1600 en 1800 telde Oosterhout 30 pottenbakkers en was dit de belangrijkste tak van nijverheid in de gemeente. In 1935 sloot de laatste pottenbakker, Sjef van Loon, zijn oven. En juist op die plek vindt deze lezing plaats, in De Schelleboom aan de Mathildastraat 37a. Daarnaast is De Schelleboom de enig overgebleven pottenbakkerij van Oosterhout en de enige plek in Nederland waar de ovenresten zichtbaar bewaard zijn gebleven. Kom kijken en luisteren. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar en de lezing start om 19.30 uur.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen