De Kruisweg van Albert Servaes tijdelijk in St.Catharinadal

Fragment van de eerste statie
Fragment van de eerste statie
Foto: Albert Servaes (foto: Abdij o.l.v. de Koningshoeven)

Op zondag 8 maart opent Dom Bernardus, abt van OVL van Koningshoeven om 15.00 uur De Kruisweg van Albert Servaes in het Sint-Catharinadal.

#vastwel2020

In het kader van het project #vastwel2020 is de bekende Kruisweg van Luithagen van Albert Servaes tijdelijk naar Oosterhout gebracht. De kruisweg hangt normaal gesproken in de trappistenabdij OLV van Koningshoeven in Berkel-Enschot, maar is daar niet toegankelijk voor het publiek. Bijzonder dat de abdij de De Kruisweg van Albert Servaes in bruikleen wil geven aan Sint-Catharinadal. De Kruisweg van Luithagen is een spraakmakende en indrukwekkende kruisweg uit 1919 is wreed en realistisch, en behoort tot het Nederlands Cultureel Erfgoed. De abt van Koningshoeven, Dom Bernardus, zal op 8  maart om 15 uur een toelichting geven op deze kruisweg en de achtergrond van Albert Servaes. 

De kruisweg van Luithagen

Volgens de website kruiswegstaties.nl werd deze kruisweg in 1919 vervaardigd voor een kerkje in het Belgische Luithagen. Het realistische karakter van deze kruisweg stond in fel contrast tot de destijds gebruikelijke traditie van kruisweg. Deze kruisweg wordt gezien als een hoogtepunt in het werk van Servaes. In de veertien staties van de kruisweg wordt de lijdensgeschiedenis van Christus getoond in al zijn rauwheid en onmenselijkheid. De donkere houtskooltekeningen en de dikke lijnen waarmee de menselijke figuren zijn uitgebeeld, laten het lijden van Jezus zien, zonder opsmuk en in al zijn gebrokenheid.

Meer informatie

De Kruisweg van Luithagen van Albert Servaes is tijdelijk te bezichtigen in het Sint-Catharinadal, maar beperkt toegankelijk voor publiek. Je bent van harte welkom om de kruisweg te bezichtigen op zondag 8 maart van woensdag 11 maart, woensdag 18 maart en zaterdag 21 maart, steeds van 15.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis. Je vindt het Sint-Catharinadal aan de Kloosterdreef 3.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen