Gratis Marktconcert door Gerard Maters uit Breda in Sint Jan

Foto: Gerard Maters

Ook in 2021 wordt er weer een serie gratis Marktconcerten georganiseerd op het Maarschalkerweerd-orgel van de St. Jansbasiliek op de Markt.

Gratis inloopconcert

Het negende Marktconcert vindt plaats op zaterdag 28 augustus en wordt verzorgd door Gerard Maters uit Breda. Gerard is werkzaam als zelfstandig consultant en interim manager, voornamelijk in de telecommunicatie. Zijn eerste orgellessen ontving hij van Jan Vermulst (Helmond). Vervolgens studeerde hij vele jaren bij Bernard Bartelink (Haarlem). In Frankrijk volgde hij zomercursussen, o.a. bij Louis Thiry (Rouen) en Maurice Moerlen (Straatsburg). Hij won een aantal prijzen bij orgelconcoursen, waaronder in 1974 een eerste prijs in Wageningen tijdens het Pan-concours tussen de universiteiten. Maters maakte vele jaren deel uit van de concertcommissie van de Kathedrale Basiliek St. Bavo te Haarlem. Hij was 25 jaar voorzitter en artistiek leider van de het Internationale Orgelfestival in de Grote Kerk van Breda en van de Internationale concoursen aldaar in 2012 en 2015.

Programma

Gerard speelt eerst enkele stukken op het Verschueren-koororgel, waaronder Mein junges Leben hat ein End van Jan Pietersz Sweelinck en Canzona en fuga BWV 588 van Johann Sebastian Bach. Daarna zal hij overgaan nar het Maarschalkerweerd-orgel waar bij zal spelen: Andante met variaties van Felix Mendelssohn Bartholdy, Sonate “Sollt’ ich meinem Gott nicht singen?” van Samuel de Lange sr, Sombere muziek over Psalm 103 van Jan Zwart en Deuxième Choral van Hendrik Andriessen.

Meer informatie

De Marktconcerten zijn gratis toegankelijk, maar in verband met de maatregelen tegen het corona-virus geldt er tot nader order een maximum van 150 bezoekers. Reserveren is niet nodig, maar het verdient aanbeveling tijdig aanwezig te zijn. De concerten starten altijd om 14.30 uur en duren tot ongeveer 15.15 uur.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen