Zondagmiddag IVN Natuurwandeling door de Dorstse bossen

Leemputten Dorst (voormalig Surae)
Leemputten Dorst (voormalig Surae)
Foto: CC BY-SA 3.0 / G.Lanting

Zondagmiddag kun je tussen 13.30 en 15.30 uur met IVM Mark & Donge meelopen tijdens de Natuurwandeling door de Dorstse bossen. Je dient je wel vooraf in te schrijven.

Dorstse bossen

Dit gebied is ruim 1000 ha groot en in bezit van Staatsbosbeheer. Eeuwenlang was het een schraal heide- en stuifzandgebied met verspreide bosjes. Door overbegrazing met schapen, afplaggen en roofbouw raakte de bodem geheel uitgeput. Vooral in de 18e en 19e eeuw werden hier vaak militaire oefeningen gehouden, soms met duizenden paarden, waarbij de grond werd omgewoeld en losgereden. Steeds uitgestrektere zandverstuivingen waren het gevolg.
Aan het einde van de 19e eeuw is Staatsbosbeheer begonnen met bosaanplant, om het stuivende zand vast te leggen.

Oude leemputten

De waterpartijen in het hart van dit gebied zijn geen natuurlijke vennen, maar leemputten. In de ondergrond waren leemlagen aanwezig en in vorige eeuwen is daar veel van afgegraven voor de steenfabrieken in de directe omgeving. Rondom de putten ligt een 250 ha groot begrazingsgebied. Hier liepen jarenlang een aantal langharige runderen, Schotse Hooglanders, vrij rond. In 2020 zijn ze weggehaald, na een aantal incidenten door de toegenomen drukte in dit natuurgebied.

Begrazingsgebied

Staatsbosbeheer heeft een zonering aangebracht, waardoor wandelaars, fietsers en ruiters elkaar en de grazers niet meer in de weg zitten. Fietsers en ruiters hebben nu aparte routes. Het kerngebied is sinds kort een rustgebied, waar alleen wandelaars zonder hond mogen komen. Het wordt nu begraasd door acht Galloways, rustige runderen zonder hoorns. Begrazing is voor dit gebied van groot belang, om de gevarieerde plantengroei te behouden, anders verandert het terrein geleidelijk in bos. Inschrijven voor deze wandeling is verplicht en kan via de onderstaande link.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen