Vanmiddag gratis dansvoorstelling Cortège et Consolation in St Jansbasiliek

Foto: VASTWEL

Vanmiddag staat bij VASTWEL de dansvoorstelling Cortège et Consolation op het programma, onder begeleiding van het Maarschalkerweerdorgel.

VASTWEL: Cortège et Consolation

Vandaag slaan Stichting Ludens en H19 de handen ineen en laten dans en het orgel samen komen in een decor van beeld en licht in de Sint Jansbasiliek op de Markt. Maar liefst 21 leerlingen van de dansgroepen C Proof, Choque Proof en Chocque zullen daarbij dansen op choreografie van Mary Jane van Baal. Ton Stevens bespeelt het orgel en laat het register met de Spaanse Trompetten schallen! Hij speelt o.a. ‘Marche funèbre’ van F. Chopin. Muziek en dans binnen het thema van VASTWEL: Macht & Mededogen.

Maarschalkerweerdorgel

De Spaanse orgels uit de barok kenmerken zich vaak door zogenaamde horizontale trompet registers die de ruimte van de kerk in ‘knallen’. Vaak gebruikt om de intocht van een belangrijk persoon (de bisschop of de koning of een bruidspaar) muzikaal te begeleiden. De Spaanse barok componist Juan Cabanilles (ook wel de Spaanse Bach genoemd) schreef diverse stukken speciaal voor deze horizontale trompetten, die kregen dan vaak de toevoeging “de Batalla”. Vandaag hoort een gedeelte uit de Tiento de Batalla over de vijfde toon. Tiento kan ook wel vertaald worden als fantasie. Uiteraard ontbreken de horizontale trompet registers in het Maarschalkerweerdorgel maar met de verticale trompet registers kan een aardig nabootsing van deze klank worden bereikt.

Meer informatie

Zondagmiddag 20 maart om 14.00 uur én om 15.00 uur kun je genieten van de voorstelling Cortège et Consolation in de Sint Jansbasiliek op de Markt, ingang via de toren. De toegang tot het concert is gratis, een vrijwillige bijdrage is lief.  De Bossche fotograaf Frans Artz maakte een unieke fotoreportage van de Semana Santa in Malaga. Deze expositie is tot 10 april ook te zien in de St Jan en kan dus als gratis toetje worden meegenomen! VASTWEL is een van de initiatieven van het Leer- en Inspiratiehuis van Sint Catharinadal.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen