Oosterhout heeft slechts 1 openbaar toilet per 2.810 inwoners

Foto: Hogenood.nu

Oosterhout staat landelijk op plaats 183 in de ranglijst van meest toiletvriendelijke gemeentes van Hogenood en MLDS.

Openbare toiletten

Hogenood.nu stelt in samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) jaarlijks de landelijke ranglijst van toiletvriendelijkste tot minst toiletvriendelijke gemeente van Nederland samen. Oosterhout staat landelijk op plaats 183 met 1 openbaar toilet per 2.810 inwoners. De meest toiletvriendelijkste gemeente van Brabant is de gemeente Landerd (1 toilet per 1.054 inwoners) en de minst toiletvriendelijke gemeente van Brabant is de gemeente Mill en Sint Hubert (1 toilet per 5.502 inwoners). Bij het onderzoek zijn alleen inwoners geteld, toeristen die de gemeenten bezoeken zijn niet eens meegeteld.

Toilettekort: maatschappelijk probleem

“Uit onderzoek in opdracht van de Toiletalliantie bleek dat een gebrek aan toiletten één op de vijf mensen soms tot regelmatig thuishoudt. Onder vrouwen is dit maar liefst één op de drie. Ook geeft één op de drie mensen aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op de levenskwaliteit,” aldus Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting. Het aantal personen dat aangeeft ongemak te ondervinden aan het toilet te kort maakt dit tot een maatschappelijk probleem. Openbare toiletten zijn onder andere te vinden bij de bibliotheek en het stadhuis, maar bijvoorbeeld ook bij Shell Pasteurlaan.

Angst voor ‘ongelukjes’

CSN-voorzitter, uroloog Prof. Ruud Bosch: “Naar schatting blijft in elke gemeente 1 op de 20 inwoners thuis uit angst voor ‘ongelukjes.’ Die mensen raken hierdoor in een isolement. Er is een VN-Verdrag waarin staat dat iedereen ongeacht handicap of chronische aandoening moet kunnen deelnemen aan de samenleving. Dus ook als een handicap of aandoening incontinentie tot gevolg heeft. Gemeenten zijn medeverantwoordelijk voor de uitvoering van het VN-Verdrag. Gemeenteraden kunnen een zet in de goede richting geven.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen