Feestweekend vol Gregoriaans gezang in het Sint Catharinadal

Foto: sintcatharinadal.nl

Sint-Catharinadal bestaat 750 jaar én Schola Cantorum Oosterhout 80! Twee bijzondere gebeurtenissen om samen te vieren.

Laetare | Wees blij!

In het archief van klooster bewaren de zusters Norbertinessen door de eeuwen heen zorgvuldig Gradualen en Antiphonalen, prachtige handschriften in boeken waarin ze het Gregoriaans genoteerd en rondom prachtig versierd hebben. Het is dit Gregoriaans dat Sint-Catharinadal met Schola Cantorum Oosterhout verbindt. Als feestgeschenk, met Halfvasten, op 26 en 27 maart een weekend vol Gregoriaans waaraan naast Schola Cantorum Oosterhout ook Vrouwenschola Cum Jubilo uit Watou (B) en Schola Karolus Magnus uit Nijmegen deelnemen.

De handschriften van Sint-Catharinadal

Jerry Korsmit, kerkmusicus, bestudeerde de handschriften van Sint-Catharinadal en stelde het concert programma ‘Feesten door het jaar heen’ voor zondag 27 maart samen. Jerry: ”De indrukwekkende verzameling handschriften was als een snoepwinkel voor mij. Een echte uitdaging ook! Want, hoewel vele manuscripten op het eerste oog uit de 17e eeuw of later lijken te dateren, laten de melodieën en teksten hier en daar oudere oorsprong vermoeden. Oudere handschriften werden up-to-date gebracht door met witte verf over de gezangen heen te gaan en weg te lakken wat (niet) meer gezongen mocht worden. De meeste handschriften laten hiervan de sporen nog zien. Soms is het gelukt om bij een gezang onder de witte verf te kijken en hierdoor te achterhalen wat de oorspronkelijke melodie moet zijn geweest. Voor mij was deze speurtocht een feest!”

Programma

Zaterdag 26 maart 2022 zingt Schola Karolus Magnus uit Nijmegen olv Stan Hollaardt Stan Hollaardt gezangen uit de rijke Norbertijnse traditie. Deels vergeten, opgediept uit oude manuscripten die te vinden zijn in het archief van de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. En dat onder de titel ‘750 jaar Norbertinessen. Een jubileum in coronatijd’. Op zondag 27 maart 2022 (zomertijd!) zingen Vrouwenschola Cum Jubilo uit Watou (B) olv. Isabelle Theodon en Schola Cantorum Oosterhout olv. Rudi Oomen o.a. uit de Handschriften van Sint-Catharinadal. Om 7.15 uur De Metten van Sint-Norbertus, speciaal voor de vroege vogels! Om 10.00 uur. de Hoogmis in het Latijn. Voorganger is Christophe Monsieur, Norbertijn uit de Abdij van Leffe (B). Organist, Ton Stevens. En om 15.00 uur ’Feesten door het jaar heen’, concert waarbij de handschriften worden geprojecteerd.

Van GregoGaga en meer…

Leerlingen van het Mgr. Frenckencollege en het Stedelijk Gymnasium uit Breda lieten zich inspireren door deze handschriften. Van hen zijn tekeningen en Vette Miniaturen te zien. Schola Cantorum zingt gezangen die leerlingen maakten. Alle bijeenkomsten vinden plaats in het Sint-Catharinadal aan de Kloosterdreef 3 en zijn vrij toegankelijk Kijk voor meer informatie op de onderstaande link.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen