Verrassende tekeningen van John Rabou in het Speelgoedmuseum

Foto: Speelgoed- en Carnavalsmuseum Op Stelten

De verrassende tekeningen die John Rabou maakte van de mythische figuur Daidalos voor het boek ‘De vlucht van Daidalos’ zijn tot en met 25 september te zien in Speelgoed- en Carnavalsmuseum Op Stelten aan de Zandheuvel.

Daidalos

De geniale uitvinder, beeldhouwer en architect Daidalos bedacht onder meer het beroemde labyrint van Knossos op Kreta. Maar hij ontwierp ook de vleugels waarmee zijn zoon Ikaros en hij het Griekse eiland ontvluchtten. Ikaros vloog in zijn overmoedigheid echter te dicht langs de zon, waardoor de was in zijn vleugels smolt en hij in zee stortte.

Tekeningen John Rabou

Daidalos betekent in het Nederlands ‘kunstig bewerkt’ en dat is precies wat het boek is, zowel in de teksten van schrijfster Imme Dros als in de beelden van John Rabou. In de paginagrote portretten van Daidalos tekende Rabou op de plek van de hersenen telkens de plannen en uitvindingen van de beroemde bouwmeester. De illustraties zijn realistisch en surrealistisch tegelijk en passen prachtig bij de vertellingen die deze bijzondere, maar misschien niet alom bekende mythische figuur volop in de schijnwerpers zet.

Expositie Speelgoedmuseum

De tekeningen, waarvan de originelen in het Speelgoedmuseum te bewonderen zijn, laten zien wat je in het boek kunt lezen. Als Daidalos bijvoorbeeld begint na te denken over de vleugels voor hemzelf en Ikaros stijgen er meeuwen op uit zijn hoofd, waar dat bij zijn ontwerp van het labyrint een gangenstelsel is. John Rabou, jarenlang hoftekenaar van kinderthemapark Land van Ooit in Drunen, maakte ook een aantal uitdagende spellen. Op deze expositie zijn daarvan ook het ontwerpproces én de definitieve uitvoeringen te zien.

Meer informatie

Het Speelgoed- en Carnavalsmueum ‘Op Stelten’ is te vinden aan de Zandheuvel 51 (gratis parkeren bij de St. Antoniuskerk). Entree is 7 euro per volwassene, 4,50 euro per kind tussen 4 en 12 en kinderen t/m 3 jaar gratis. De Museumjaarkaart is hier geldig. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Kijk voor meer info op de onderstaande link.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen