Project AutoMaatje wordt voortgezet

Wethouder Witte geeft de eerste lift in 2018
Wethouder Witte geeft de eerste lift in 2018
Foto: Gemeente Oosterhout

De gemeente heeft besloten om structureel bij te blijven dragen aan het project AutoMaatje omdat dit de kosten voor WMO drukt.

AutoMaatje

Via AutoMaatje kunnen mensen die (tijdelijk) geen vervoer hebben, gebruik maken van Oosterhouters die dat vervoer gratis ter beschikking stellen. Het college heeft onderzocht wat de effecten zijn van deze dienstverlening en die blijken positief. AutoMaatje blijkt een laagdrempelige, vrij toegankelijke voorziening te zijn voor tijdelijke en structurele vervoersproblemen. AutoMaatje laat positieve maatschappelijke resultaten laat zien zoals het uitbreiden van sociale netwerken, de gebruikers worden mobieler en kunnen meer meedoen in de samenleving en de vrijwilligers doen graag iets voor een ander. AutoMaatje drukt ook de kosten van Wmo, omdat minder mensen gebruik gaan maken van de (betaalde) deeltaxi.

Hoe werkt AutoMaatje?

Je krijgt als vrijwilliger een kleine vergoeding van € 0,30 per kilometer plus eventuele parkeerkosten. Je auto moet APK gekeurd zijn en minimaal een WA-verzekering met inzittenden dekking hebben. Vrijwilligers moeten jonger zijn dan 75 jaar en er kan om een Verklaring Omtrent Gedrag gevraagd worden. Je hoeft overigens geen ANWB-lid te zijn. Er wordt minimaal 2 dagen van tevoren contact met je opgenomen of je in de gelegenheid bent om iemand te vervoeren als AutoMaatje. Dan worden er ook praktische afspraken gemaakt met degene die je moet vervoeren over tijdstip e.d. De vergoeding krijg je van de hulpvrager op de dag van vervoer. Wil jij ook mensen rondrijden en een praatje aanknopen of bent u zelf op zoek maar een lift? Meld je dan aan via de onderstaande website.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen