Herinrichting Hoogstraat moet openbare ruimte een kwaliteitsimpuls geven

Foto: Google Streetview

De Hoogstraat, de verbindingsweg tussen Oosterhout en Oosteind, is toe aan een herinrichting. De conceptvisie is specifiek toegespitst op het gedeelte tussen de rotonde aan de St. Antoniusstraat en het viaduct aan de A27.

Herinrichting Hoogstraat

De afgelopen maanden is in opdracht van de gemeente door MTD Landschapsarchitecten in samenspraak met belanghebbenden een conceptvisie opgesteld voor de toekomstige herinrichting. Deze conceptvisie ligt vanaf 22 september 2021 vier weken voor inspraak ter inzage zodat zowel direct belanghebbenden als andere betrokkenen de mogelijkheid hebben hun reactie op de conceptvisie kenbaar te maken.

Kwaliteitsimpuls

De conceptvisie is specifiek toegespitst op het westelijke gedeelte van de Hoogstraat gelegen tussen de rotonde aan de St. Antoniusstraat en het viaduct aan de A27. Het oostelijke deel van de Hoogstraat (van het viaduct tot aan de Heistraat) zal vanwege de directe relatie met het project N629 naar verwachting medio 2024-2025 worden opgepakt. Met de voornoemde conceptvisie is een nieuwe inrichting van de Hoogstraat uitgewerkt die het gebied en de openbare ruimte een kwaliteitsimpuls geeft.

De Heilige Driehoek

De verbindingsweg tussen Oosterhout en Oosteind kenmerkt zich door de ligging binnen het beschermd stadsgezicht De Heilige Driehoek, een aaneengesloten gebied ten oosten van Oosterhout met als kern drie aan elkaar grenzende kloostercomplexen. Het opwaarderen van de Hoogstraat zorgt voor een aantrekkelijke entree tot De Heilige Driehoek, hetgeen past binnen de wensen zoals geuit in de visie “Oosterhout 2030”. Met de conceptvisie is ingezet op meer ruimte voor fietsers en voetgangers. De bijzondere uitstraling en kwaliteit van het gebied worden hiermee gewaarborgd en waar mogelijk versterkt. Hierbij is rekening gehouden met zowel maatschappelijke, toeristische als recreatieve belangen. Daarnaast draagt de herinrichting voor de omwonenden tegelijkertijd bij aan het reduceren van geluidsoverlast, trillingen en de verkeerssnelheid.

Proces inrichtingsvisie

Al in 2017 besloot het college om een inrichtingsvisie voor de Hoogstraat op te stellen. De huidige conceptvisie is tot stand gekomen in overleg met diverse betrokken partijen. In september/oktober 2020 is voor de eerste keer met een groot aantal van deze partijen gesproken. Hierbij zijn ideeën en wensen ten aanzien van de toekomstige inrichting opgehaald die – waar mogelijk en wenselijk – door MTD Landschapsarchitecten zijn vertaald naar een eerste conceptvisie. Deze eerste versie van de conceptvisie is vervolgens in de periode april-juli 2021 besproken met alle betrokken partijen, waaronder bewonerscomité Hoogstraat-West. Deze gesprekken hebben, samen met de ambtelijke beoordeling door de projectgroep, uiteindelijk geleid tot de huidige conceptvisie inrichting Hoogstraat.

Nog geen planning

Na de inspraakperiode wordt de visie naar aanleiding van de ingediende reacties mogelijk nog aangepast. Vervolgens wordt de visie ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. De gemeenteraad wordt dan ook verzocht het voor de herinrichting benodigde budget ter beschikking te stellen. De exacte tijdlijn van de werkzaamheden is nog niet bekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen