Brede Buurt gaat komende vier jaar door

Foto: Gemeente Oosterhout

Het college heeft besloten dat de Brede Buurt de komende vier jaar door mag gaan. Met het programma De Brede Buurt stimuleren de gemeente en haar partners inwoners om te bewegen, sporten en mee te doen aan culture activiteiten.

Brede Buurt

Uit de evaluatie van de Brede Buurt blijkt dat het een van de belangrijkste instrumenten is om inwoners met elkaar te verbinden. Wethouder Clèmens Piena: “Met de Brede Buurt komen we in het hart van de buurten en van de inwoners. Jong en oud, met of zonder beperking, allemaal doen ze enthousiast mee aan activiteiten. Door samen dingen te doen, voel je je beter. Dat is goed voor het zelfvertrouwen, de sociale vaardigheden en het plezier in het leven. Doordat we ook als gemeente steeds meer wijkgericht werken liggen er de komende jaren genoeg kansen om de Brede Buurt nog beter te verbinden aan de behoeften van onze inwoners.”

Veerkrachtige inwoners

Een van de doelen van de visie op het sociaal domein is dat inwoners veerkrachtig worden, zijn of blijven. Met veerkracht kun je beter omgaan met hobbels in het leven. Bewegen, sporten en meedoen aan culturele activiteiten helpen daarbij. Het is niet alleen voor de lichamelijke gezondheid goed. Ook versterkt dit de geestelijke gezondheid en de sociale vaardigheden van inwoners. Tot slot is het belangrijk dat deelnemers elkaar ontmoeten en leren kennen. Daarmee vergroten ze hun sociale netwerk in de buurt.

Historie

De Brede Buurt is in 2013 ontstaan vanuit de behoefte om meer aan te sluiten bij de inwoners in wijken en buurten. Ook wilden de partners de onderlinge samenwerking versterken en dubbelingen in hun activiteiten voorkomen. Eind 2020 is het beleidskader Brede Buurt 2017-2020 met één jaar verlengd tot 31 december 2021. In 2021 is De Brede Buurt geëvalueerd. In 2022 actualiseert de gemeente het beleid voor 2022-2025 dat leidend is voor de activiteiten die de Brede Buurt de komende vier jaar onderneemt. De Brede Buurt is een samenwerking tussen MOOVE (onderdeel van de gemeente Oosterhout), h19 Centrum voor de Kunsten, Bibliotheek Theek 5, Surplus Welzijn en Delta Onderwijs. Ook verenigingen organiseren regelmatig activiteiten voor de Brede Buurt, zoals tijdens de Zomerkaravaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen