Gemeente en MidZuid gaan gezamenlijk textiel inzamelen, sorteren en verwerken

Foto: Marjan Sins

De gemeente Oosterhout en MidZuid bundelen hun krachten om textiel gezamenlijk in te zamelen, sorteren en verwerken.

Texielcontainers

Sinds vorige week kunnen inwoners hun textiel deponeren bij textielcontainers op verschillende locaties in de stad en de kerkdorpen. Gemeentemedewerkers vervoeren het textiel naar MidZuid, waar het wordt gesorteerd en verder verwerkt. Wethouder Willem-Jan van der Zanden zegt: “Op deze manier houden we beter zicht op het circulaire proces en creëren we extra werkgelegenheid en opleidingskansen voor de medewerkers van MidZuid. Een win-win situatie dus.”

Hele jaar door voor werk

Frits in ’t Groen, manager Werkbedrijf bij MidZuid, benadrukt het belang van gebruikt textiel voor werkgelegenheid: “Gebruikt textiel van Oosterhouters biedt onze medewerkers het hele jaar door werk, omdat het niet seizoensgebonden is. Het werk kan binnen worden uitgevoerd en biedt een goede mix van eenvoudig repetitief werk en variatie. Het textiel zelf kan ook weer werkgelegenheid creëren, bijvoorbeeld in een vintage winkel. Hoewel we daar nog niet zijn, streven we er wel naar.”

Circulaire proces

Tim Jagtenberg, teamleider stadsbeheer bij de gemeente Oosterhout, legt uit: “Door het textiel zelf in te zamelen, sorteren en verwerken, houden we beter zicht op het circulaire proces. Zo zorgen we ervoor dat het textiel van de Oosterhouters niet op een grote berg in het buitenland belandt of milieuvervuiling veroorzaakt. We willen zoveel mogelijk textiel uit het restafval houden. Daarom hebben we textielcontainers geplaatst in de stad en de kerkdorpen. Dit project maakt deel uit van het circulair ambachtsnetwerk De Meerwaarde.”

Waar staan de textielcontainers?

De containers staan verspreid door Oosterhout, bijvoorbeeld bij verschillende winkelcentra en bij het gemeentehuis op het Slotjesveld. Kijk in de app AfvalWijzer voor alle locaties. De textielcontainers zijn herkenbaar aan de paarse kleur. Het is belangrijk dat kleding droog en in dichte zakken in de containers wordt gegooid. Zakken die naast de containers worden geplaatst, kunnen niet hergebruikt worden. Als een textielcontainer kapot is, kan dat gemeld worden via de app MijnGemeente, of vanaf 1 juli via de BuitenBeter app.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen