Prins Mienus XIV wil carnaval op lijst Cultureel Erfgoed UNESCO

Ook CvdK Wim van de Donk steunt de actie van Mienus
Ook CvdK Wim van de Donk steunt de actie van Mienus
Foto: Ruben van Straten (OCS De Smulnarren)

Dinsdagavond zijn ruim 150 Kaaiendonkers afgereisd naar het Sleuteldragersbal om handtekeningen te verzamelen.

Immaterieel Cultureel Erfgoed

Tijdens het jaarlijkse Sleuteldragersbal voor alle carnavalsprinsen in het Provinciehuis en Den Bosch is een begin gemaakt om carnaval op de UNESCO lijst te krijgen als Immaterieel Cultureel Erfgoed. Prins Mienus XIV hield hier een pleidooi om “de diversiteit van het Nederlandse carnaval” op te laten nemen op de werelderfgoedlijst voor immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO. Juist om alle verschillende tradities die er bij de verschillende steden omtrent de carnaval zijn en het ontwikkelen en bij de tijd blijven houden van deze tradities een plek te geven.

#Carnavalisvanonsallemaal

Ruim150 Kaaiendonkers en diverse cameraploegen waren mee afgereisd naar het Provinciehuis om Prins Mienus XIV te helpen bij zijn missie. Hij vroeg, gesteund door vele bekende Nederlanders, aan de commissaris van de Koning Wim van de Donk en alle andere aanwezige Brabantse en Gelderse prinsen en prinsessen om dit initiatief te steunen. Er werden volop petities en verklaringen ondertekend, waarmee een eerste stap is gezet om carnaval inderdaad op de UNESCO-lijst te krijgen. Hiervoor is de slogan #Carnavalisvanonsallemaal in het leven geroepen.

Oosterhout staat al op de lijst

De doelstelling van de UNESCO-lijst is de bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed, het waarborgen van onderling respect voor dit erfgoed, het verhogen van het bewustzijn voor het belang van immaterieel erfgoed en op internationaal niveau onderlinge samenwerking en bijstand. Kort samengevat gaat het erom het immaterieel erfgoed levensvatbaar te houden voor de toekomst. Zo is de Oosterhoutse Abrahamdag, die ieder jaar wordt georganiseerd voor mannen die hun 50ste verjaardag vieren, ook sinds 2017 geregistreerd op de lijst van Cultureel Immaterieel Erfgoed.

KLIK HIER EN TEKEN OOK DE PETITIE

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen