GroenLinks: ‘Sociaal & Groen Oosterhout’

Foto:

Afgelopen week heeft GroenLinks Oosterhout de laatste hand gelegd aan haar verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 19 maart. In het programma kiest de partij voor een sociale en groene gemeente met goede voorzieningen in de wijken. 

In haar programma kiest de partij duidelijk voor vijf speerpunten: Banen boven bezuinigingen, betaalbare en goede zorg, een duurzaam en groen Oosterhout, verstandig financieel beleid en goede voorzieningen in de wijk.
Lijsttrekker Willem-Jan van der Zanden is blij met het nieuwe programma: “Dit programma geeft goed weer welke kant GroenLinks met Oosterhout op wil. Wij willen een gemeente waar het voor iedereen, ongeacht het inkomen, goed wonen en werken is met voorzieningen dicht bij de mensen in de buurt.”
Met de voorzieningen in de wijken, doelt GroenLinks bijvoorbeeld op de bibliotheken in de wijken Oosterheide en Dommelbergen, die op de tocht staan. Als het aan de partij ligt, blijven er ook in de toekomst volwaardige bibliotheken in die wijken. Ook is de partij van mening dat verenigingen weer terecht moeten kunnen in de activiteitencentra. De partij wil tot slot kunst en cultuur naar de wijken brengen.
GroenLinks wil daarnaast een verstandig financieel beleid in de gemeente Oosterhout. De partij neemt in haar verkiezingsprogramma duidelijk afstand van prestigeprojecten, zoals de ondergrondse parkeergarage bij de Bussel die de eerste 15 jaar verlies maakt en pas over 40 jaar is terugverdiend. De partij vindt daarnaast dat bezuinigingen niet ten koste van de zwakkeren in de maatschappij moeten gaan.
Bij een duurzaam en groen Oosterhout, stelt GroenLinks zich een Oosterhout voor waarbij initiatieven voor duurzame, schone energie volop ondersteund worden door de gemeente. Fietsers en voetgangers krijgen daarnaast als het aan de partij ligt voorrang in de stad en er komen goede fietsverbindingen naar Oosteind, Den Hout en Dorst. De partij wil daarnaast dat er geen verdere uitbreiding komt van megastallen en kassen.
In het verkiezingsprogramma stelt GroenLinks ook dat iedereen recht heeft op betaalbare en goede professionele zorg voor zijn of haar kind, zijn of haar ouders en zichzelf. Ongeacht het inkomen. Er moet daarnaast ruimte zijn voor kleinere zorginitiatieven en goede ondersteuning voor mantelzorgers en vrijwilligers.
De partij stelt, tot slot, dat banen boven bezuinigingen moeten gaan. Zo vindt de partij dat er een groen banenplan moet komen voor Oosterhout, waarbij het aantrekken van duurzame arbeidsplaatsen voorop staat. De partij wil daarnaast betaalbare bedrijfsruimte in leegstaande panden beschikbaar maken voor starters en kleine zelfstandigen. De partij vindt ten slotte dat alle inwoners de kans moeten krijgen om mee te doen in de samenleving. De partij geeft aan dat betaald werk daarbij erg belangrijk is.
Het hele verkiezingsprogramma is hier te vinden.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen