Orgel uit de Mariakerk verhuisd naar Engelen

Foto: Thomas Oosterhout

Het oude orgel in de St Lambertuskerk in Engelen bij ‘s-Hertogenbosch was niet meer om aan te horen. En dus zocht men een nieuw orgel. En dat vonden ze in onze eigen Mariakerk.

Een stukje geschiedenis

De voormalige Mariakerk aan de Wilhelminalaan werd in 1953 ingewijd onder de naam Onze-Lieve Vrouw van de Heilige Rozenkranskerk. In 2005 werd het nog grondig verbouwd toen het onderdeel werd van de nieuwe Thomasparochie, onstaan uit de fusie van meerdere kerkbesturen. In 2016 werd de kerk uit de dienst genomen en verkocht aan Salud, dat er haar hoofdkantoor en een B&B gaat vestigen.

Orgel naar Engelen

De voormalige Mariakerk bezat een uniek orgel uit 1916, dat in de jaren 70 van de vorige eeuw werd geplaatst. Inmiddels is het orgel op vakkundige wijze afgebroken aan de Wilhelminalaan en in de Lambertuskerk in Engelen weer opgebouwd. Daar was het oude orgel aan vervanging toe omdat door loodrot de orgelpijpjes dusdanig waren aangetast dat er niet meer op te spelen viel.

Muzikale overdracht

Volgende week zaterdag 9 september, tijdens de Nationale Orgeldag, zal het orgel officieel worden overgedragen. Onze Oosterhoutse organist Wout Kalkman zal dan het orgel overdragen aan de Engelense organiste Natalia Kinzerskaya. Het concert start om 20.00 uur in de St Lambertuskerk aan de Graaf van Solmsweg 75 in Engelen. Entree is 5 euro.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen