Opnieuw diverse bejaarden opgelicht met babbeltrucs

screenshot uit waaschuwingsfilmpje
screenshot uit waaschuwingsfilmpje
Foto: politie.nl

Opnieuw zijn bejaarde mensen het slachtoffer geworden van een babbeltruc. Babbeldieven sloegen woensdag op zeker drie plaatsen in onze regio toe. De politie waarschuwt voor de slinkse misdaad. Belangrijkste boodschap is en blijft: Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen!

90 jarige vrouw sloeg alarm

Een 90-jarige vrouw uit Breda heeft woensdagmiddag 13 september 2017 ‘bezoek’ gehad van een babbeldief. De man wist zich met een smoes bij de vrouw naar binnen te praten, maar heeft mede door de oplettendheid van de vrouw voor zover nu bekend niets buit kunnen maken. Kort nadat de man vertrokken is, heeft de vrouw alarm geslagen.

Pinpas en een flink bedrag kwijt

In Bavel wist de babbeldief wel buit te maken. Hij deed zich hier voor als medewerker van een telecombedrijf en wist zich binnen te praten bij een 83-jarige vrouw. Door haar af te leiden wist hij haar pinpas en pincode te bemachtigen en korte tijd later een flink geldbedrag te pinnen.

Man van telecombedrijf

In Geertruidenberg ging het ook om een mannelijke verdachte die zich voordeed als medewerker van een telecombedrijf. Een 91-jarige vrouw liet hem binnen, maar kreeg argwaan toen de man naar haar bankpas vroeg. Ze stuurde de man weg en wist erger te voorkomen.
In alle drie de gevallen ging het om een mannelijke verdachte, de politie onderzoekt of het om dezelfde persoon gaat. Dit onderzoek loopt nog.

Ook slachtoffer? Bel de politie!

De politie vraagt jouw hulp op om in gesprek te gaan met senioren om hen te wijzen op dit laffe delict, de slinkse wijze waarop babbeldieven te werk gaan en de maatregelen die je zelf kunt treffen om te voorkomen dat je het volgende slachtoffer wordt. Toch het slachtoffer geworden? Schaamt u zich niet en neem zo snel mogelijk contact op met de politie op telefoonnummer 0900-8844.

Let goed op, de smoezen zijn goed!

Dieven die de babbeltruc gebruiken zijn slimme ‘professionals’ die zich snel aanpassen. Ze weten zich onopvallend te verplaatsen doordat ze zich voordoen als mensen die je kunt verwachten in het normale straatbeeld. Recent deden mannelijke babbeldieven zich voor als medewerker van een telecommunicatiebedrijf, van een klusbedrijf of zelfs een overheidsorganisatie. Vrouwelijke babbeldieven doen zich vaak voor als medewerkster van een Thuiszorgorganisatie of hulpinstantie, zelfs compleet met bedrijfskleding.

Laat niet iedereen zomaar binnen

Verwacht u niemand of verwacht u bijvoorbeeld wel iemand van een thuiszorgorganisatie, maar kent u de persoon die aanbelt niet, laat diegene dan niet zomaar binnen. Zorg ervoor dat uw deur niet helemaal open kan, bijvoorbeeld door een kierstandhouder. Vraag altijd om een legitimatie en bel gerust ter controle naar de organisatie of het bedrijf waar iemand van zegt te zijn. Mocht iemand toch bij u binnen weten te komen, sluit dan altijd zelf de voordeur, verlies de persoon niet uit het oog en probeer zo snel mogelijk alarm te slaan.

Geef nooit bankpas en/of pincode af

Geef nooit uw bankpas of pincode af, geen enkele instantie zal hierom vragen, geef geen informatie over geld of sieraden die zich mogelijk in huis bevinden en probeer de onbekende zo snel mogelijk uw huis uit te krijgen. Kunt u pas na afloop alarm slaan, doe dit dan zo snel mogelijk of vraag een buur, familielid of omstander om dit voor u te doen. Uiteraard belt u hiervoor 112.

  • KLIK HIER voor meer informatie op de site van de politie
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen