Gratis lezing over orgaandonatie door Ineke Koedam

Foto: Yarden

Er is veel te doen om orgaandonatie, maar bekijken we het wel van alle kanten? Veel aandacht gaat in de werving aan orgaandonoren uit naar medisch technische mogelijkheden en emotionele kanten. Ben jij al donor? Met die vraag lijkt het volstrekt normaal om je organen af te staan en dat als je dat niet doet, je eigenlijk niet sociaal bent.

Maar hoe staat het met de donor?

Mensen die bij leven een nier doneren, zullen zich daar goed over hebben geïnformeerd. Anders is dat als het om hersendood gaat. Dan zou donatie, zo lijkt de algemeen geldende regel, vanzelfsprekend moeten zijn. Hersendood is immers dood. Het probleem is echter dat daar ook in medische kringen nogal verschil van mening over bestaat. Wat doet orgaanuitname met de donor? Wat doet orgaandonatie met naasten? Om een bewuste en weloverwogen beslissing te kunnen nemen voor je je al of niet als donor wilt registreren zouden de belangen van donoren wel degelijk in ogenschouw moeten nemen. We zouden een visie moeten hebben op wat sterven voor ons betekent, want wie zijn organen doneert, sterft op de operatietafel aan de gevolgen van de uitname. Welke immateriële consequenties heeft dat? Wat weten we over wie wij ten diepste zijn? Wat hebben wij nodig wanneer wij sterven? Deze vragen komen allemaal aan de orde.

Over Ineke Koedam

Ineke Koedam is geestelijk begeleider en oud hospice coördinator. Sinds 2003 heeft zij haar eigen praktijk Weerschijn voor sterven, afscheid en rouw. Ineke spreekt en schrijft over sterven, het stervensproces en orgaandonatie. Zij is als adviseur verbonden aan de Stichting Bezinning Orgaandonatie. Ineke schreef o.a. ‘Een andere kijk op orgaandonatie. Verkenningen van het stervensproces’.

Meer informatie

De lezing wordt gehouden in het crematorium Yarden Huis van Brabant aan de Florijnstraat 60 op 26 november tussen 14.00 uur en 16.00 uur. Vanaf 13.30 uur staat er voor bezoekers koffie en thee klaar. Entree is gratis maar je dient je vooraf HIER wel aan te melden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen