‘Kerstklanken’ van het Oosterhouts Mannenkoor en Aurora in de Vredeskerk

Foto: CC0 Public Domain / Alexas_Fotos

Wie van kerstliederen houdt, kan vrijdag 29 december terecht in de Vredeskerk. Onder de titel ‘Kerstklanken’ verzorgen het Oosterhouts Mannenkoor en het Koninklijk Koor Aurora samen een concert.

Bewust na Kerstmis

Beide koren treden voor het eerst gezamenlijk voor het voetlicht. Ze kozen bewust voor een concert vlak na de kerstdagen. In de aanloop tot Kerstmis loopt de concertagenda in Oosterhout haast over van de uitvoeringen maar in de periode tussen het moment waarop we de geboorte van Jezus vieren en oudejaarsavond, zijn er vrijwel nergens meer concerten te horen met fraaie kerstlieden. Door samen een concert te organiseren willen het Oosterhouts Mannenkoor en Koninklijk Koor Aurora extra luister bijzetten aan uw feestdagen en u nog even lekker laten nagenieten van de Kerstsfeer. U kunt de ensembles afzonderlijk horen maar de koren zullen ook samen zingen. Huub Leijten is dirigent van beide koren en de pianobegeleiding is van pianist Leon Schenkels.

Oosterhouts Mannenkoor

Het Oosterhouts Mannenkoor heeft een dertigtal leden. Het gezelschap is een begrip in Oosterhout. Toch voert het koor deze naam pas sinds 2004. Vanaf 1959 tot 2003 trad het koor aan als Herenkoor Nazarethparochie. Nadat de kerk sloot is het koor blijven bestaan. De naam is veranderd en het repertoire is uitgebreid en aangepast maar het enthousiasme bleef. Het koor zingt doorgaans klassieke werken zoals het Slavenkoor uit Nabucco, Venerabilis barba capucinorum van Mozart, het Vilja-lied van Franz Lehar, Schuberts Der Lindenbaum als ook het beroemde La Montanara. Maar het Mannenkoor verloochent ook haar oorsprong niet. Nog altijd is het in staat om het Panis Angelicus of het Ave Verum op indrukwekkende wijze te vertolken. Daarnaast staan ook Negro-spirituals op het repertoire. Ook het lichtere werk wordt niet geschuwd. Met geestdrift zingt het koor nummers uit Les Misérables en My Fair Lady. Maar tijdens het concert in de Vredeskerk laat het Mannenkoor een selectie uit haar uitgebreide arsenaal Kerstliederen horen.

Koninklijk Koor Aurora

Koninklijk koor Aurora heeft al een lange traditie, ze is als ‘Liedertafel’ opgericht op 25 februari 1881 met als motto ‘tot nut en tot genoegen van ieder en tot leniging van armoede en lijden’. Het koor was alleen toegankelijk voor heren. Pas vanaf 1920 werden er dames toegelaten en ging men ook operette zingen. In 1937 werd op aandringen van de geestelijkheid het gemengd zingen weer afgeschaft om pas eind jaren veertig van de vorige eeuw weer te worden ingevoerd. Het Koninklijk Koor Aurora heeft zich sinds zijn aantreden toegelegd op het uitvoeren van onder andere: het Requiem van Rutter, het Weihnachtsoratorium van Bach, de oratoria Paulus en Elias van Felix Mendelssohn Bartholdy en Die Schöpfung van Joseph Haydn. Ook werken van Brahms passen goed in ons repertoire.
Oosterhout kent Aurora natuurlijk maar ook in het buitenland is het koor bekend. Koninklijk Koor Aurora gaf eerder concerten in Berlijn, Praag, Parijs, Antwerpen, Detmold en in Bad Doberan in Duitsland.

Meer informatie

Natuurlijk wilt u gaan genieten van klassiekers als Stille Nacht en Hark, the Herald Angels Sing en ook The first Nowell zal niet ontbreken. De Kerstklanken klinken in de Vredeskerk aan de Rulstraat op 29 december vanaf 19.30 uur. De kerk gaat open om 19.00 uur. De entree bedraagt 10 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen. Hierbij is een consumptie inbegrepen. Kaartjes zijn in de voorverkoop te krijgen bij de VVV, de leden van de koren en op de avond van het optreden aan de deur van de Vredeskerk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen