Sterke daling in aantal meldingen van vuurwerkoverlast binnen Oosterhout

Foto: CC0 Creative Commons / pexels

In Oosterhout werden er de afgelopen jaarwisseling 152 meldingen van vuurwerkoverlast gedaan op het online Meldpunt Vuurwerkoverlast. Dat is fors minder dan de 245 klachten die bij de vorige jaarwisseling bij het meldpunt binnenkwamen uit Oosterhout. Het jaar daarvoor daalde het aantal klachten ook al van 280 naar 245. Landelijk gezien steeg het aantal meldingen het afgelopen jaar juist van 48.000 naar 53.049.

Geluidsoverlast en schade

Waar de sterke daling van het aantal meldingen in Oosterhout vandaan komt is niet bekend. De meeste meldingen kwamen uit de wijken Strijen en Dommelbergen. De meeste klachten die binnen zijn gekomen gaan over geluidsoverlast door harde knallen en vuurwerk dat buiten de toegestane tijden is afgestoken. Een klein deel van de meldingen gaat over schade door vuurwerk en gevaarlijke situaties op straat. Het aantal klachten ligt landelijk 10 procent hoger dan een jaar geleden. De belangrijkste oorzaak van de extra overlast is dat de vuurwerkverkoop een dag eerder is gestart. Vanaf het moment dat de verkoop begon, nam het aantal vuurwerkklachten explosief toe. Dat is een trend die elk jaar zichtbaar is. De verkoop ging vorige week vier in plaats van drie dagen voor Oud en Nieuw van start, omdat Oudejaarsdag op een zondag viel. 

Verbod op consumentenvuurwerk

Met de meldingen op vuurwerkoverlast.nl willen de initiatiefnemers de omvang van het probleem in kaart brengen. Ze pleiten voor een jaarwisseling waarbij vuurwerk alleen nog door professionals wordt afgestoken. Het Meldpunt Vuurwerkoverlast is een initiatief van GroenLinks, die zich al jaren inzet voor een landelijk verbod op consumentenvuurwerk. In dat pleidooi staat de partij inmiddels niet meer alleen. Onlangs bracht de Onderzoeksraad voor Veiligheid een rapport uit met de aanbeveling om knalvuurwerk en vuurpijlen in de ban te doen. Ook artsenorganisaties, burgemeesters en politie bepleiten het aan banden leggen van consumentenvuurwerk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen