Marian Mudder met ‘Sofasessies’ in Theater de Bussel

Marian Mudder
Marian Mudder
Foto: Dario & Misja

Een komische en ontroerende avond over de zin én onzin van in therapie gaan.“Kanonne Marian, wat lekker een boek!”“Koelbloedig, eerlijk, grappig en treffend.” “Een feest van herkenning”. Woensdag 9 mei in Theater de Bussel. Kaarten kosten 19 euro.

Sofasessies

Marian Mudder werd overladen met reacties op haar boek ‘Sofasessies’ dat vorig jaar uitkwam. Tijdens het schrijven van dit boek voelde ze dat ze met haar verhaal óók de planken op moest. Zo gezegd, zo gedaan. Samen met boezemvriend en regisseur Koos Terpstra (regisseerde o.a. Lebbis en Eric van Sauers) bewerkte ze haar boek tot een komische en openhartige theatervoorstelling.

Een doe-er-je-voordeel-mee-boek

De meeste Nederlanders maakten kennis met Marian Mudder als rechercheur Vera
Prins in de serie ‘Baantjer’. Vele film-, televisie- en theaterrollen volgden. Sinds acht jaar kruipt het bloed waar het niet gaan kan en blijkt Marian ook een zeer begaafd schrijfster. Ze schreef drie romans, een thriller en afgelopen voorjaar zag haar nieuwste boek ‘Sofasessies’ het levenslicht. ‘Sofasessies’ is een kruising tussen een memoire en een zelfhulpboek. Of zoals ze het zelf noemt, een doe-er- je-voordeel-
mee-boek.

Niet aflatende drang tot zelfverbetering

Marian schreef ‘Sofasessies’ naar aanleiding van haar meer dan twintig jaar durende zoektocht naar de juiste therapie tegen haar angsten en depressies. Ze probeerde een breed scala aan therapieën en las meters zelfhulpboeken. Veelal deed de gevolgde methode haar meer kwaad dan goed, maar door een ijzeren doorzettingsvermogen en een niet aflatende drang tot zelfverbetering hield ze vol tot de uiteindelijke remedie was gevonden. “Geen van de therapeuten wist door te dringen tot de kern van mijn probleem. Een van de diagnoses was dat ik mezelf dan maar als invalide moest beschouwen. Maar ik wilde niet met mijn problemen leren leven, ik wilde ervan áf.”

Inzichten en handvatten

Tijdens de voorstelling vertelt Marian ook wat haar uiteindelijk wel heeft geholpen. “Het belangrijkste aspect wordt door veel therapeuten over het hoofd gezien: zelfcompassie en zelfwaardering. Angst komt voort uit zelfafwijzing -vooral vrouwen blinken hierin uit-, maar pas als je tevreden bent met jezelf zoals je bent, gaat er een nieuwe wereld voor je open. Dit klinkt makkelijk, maar zo simpel is het niet. Het is een diepgaand proces om onbewuste patronen te herkennen en om te buigen. In ‘Sofasessies’ geef ik inzichten en handvatten om een start te maken.”

Bizarre anekdotes

“Ik heb ‘Sofasessies’ geschreven omdat ik het een belangrijk verhaal vind. Je kan van geluk spreken als je meteen de juiste therapeut vindt. Er zijn heus goede therapeuten, alleen ben ik ze nooit tegen gekomen. Ik ben bij een flink aantal vreemde figuren terecht gekomen: zo heeft een therapeut mij eens in mijn kruis gegrepen en heeft er een mij een klap in mijn gezicht verkocht. En zo heb ik stapels bizarre anekdotes voor in het theater op de plank liggen.”

Humor en originele kijk

“Met deze voorstelling komt alles voor mij samen: acteren, schrijven en mijn
interesse in psychologie. Ik hoop mensen die zich herkennen in mijn verhaal met deze voorstelling te helpen en te inspireren.” Hoewel ze serieuze onderwerpen aansnijdt weet ze met haar humor en originele kijk op de zaken de toon luchtig te houden. “Humor is ontzettend belangrijk in mijn leven en dus ook in deze voorstelling. De zaal kan er een boel van opsteken, maar het belangrijkste is dat iedereen een leuke avond heeft”, verzekert ze ons met een grote glimlach.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen